Хасково

Сънародниците ни в Лион аплодираха ансамбъл „Китна Тракия“

Китна ТракияАнсамбъл „Китна Тракия“ при Тракийското дружество подари чудесен празник на нашите сънародници във френския град Лион. По покана на четири българо-френски асоциации, действащи на територията на регион Рона-Алпи, хасковските певици, танцьори и музиканти заминаха за празничен спектакъл в чест на 24 май.

На тържеството Асоциацията на българските студенти в Лион, в която членува и хасковлийка, представиха делото на братята Кирил и Методий. Децата от българското училище „Иван Вазов“ изненадаха публиката с театралната постановка „На гости при баба“, а малките танцьори от група „Шарено герданче“ и по-големите от асоциация „От Извора“ показаха, че родните ритми съпътстват българина навсякъде по света.

Китна ТракияКулминация на големия концерт настъпи, когато пред публиката излезе дългоочаквания ансамбъл „Китна Тракия“ със специално подбрани изпълнения от богатия си репертоар. Едночасовото сценично присъствие на танцьори и певци увлече зрителите в експлозия от ритми, звуци и цветове и я зареди с огромен емоционален заряд, казват домакините. Те благодарят на своите приятели от Хасково, които пропътуваха 2000 км, за да зарадват българската диаспора а и французи.

Посрещнаха ни с отворени сърца, мнозина се просълзиха от българските песни и танци, а накрая всички се хванаха на хоро, разказа Анета Георгиева, секретар на читалище „Тракия“.

Ансамбълът изнесе концерт и в близкия до Лион град Сент Етиен. Френската публика там също бе очарована от забележителния репертоар от вълшебни танци, мистични песни и увличаща музика. Най-любознателните научиха какво е това шиник, а други пробваха стъпките на ръченица. Асоциация „От Извора“ организира в района Рона-Алпи курсове по български фолклорни танци и песни с желанието да увековечат и популяризират българското културно наследство сред българските семейства, живеещи днес във Франция, и сред френските си колеги и приятели.

Част от българската дерегация във Франция бе и заместник – директорът на Обединени ученически общежития – Хасково Наска Ангелова.

Китна Тракия Китна Тракия
Китна Тракия Китна Тракия

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button