Хасково

Национална научна конференция в Свиленград

Община СвиленградНационална научна конференция „Свиленград- град на бежанците“ се провежда в залата на общинската администрация. Поводът е 100-годишнината от разорението на тракийските българи.

Основният доклад е на доц.д-р Валентина Ганева Райчева от Етдонграфския институт с музей при БАН. Специалисти от Института по балканистика с център по тракология при БАН, Тракийския университет в Стара Загора, Тракийския научен институт музеите в Хасково, Кърджали, Свиленград , хасковското историческо дружество ще изнесат нови факти за обезбългаряването на Източна Тракия, съдбата на тракийските българи след Цариградския договор от 1913г., бежанците като фактор за промяна на етнорелигиозния облик на Свиленград и региона.

Присъстващите ще чуят научни съобщения за създадената в Свиленград фондация „Баш клисе“, за съдбата на бежанците в селата Маточина и Сива река.

Общинският исторически музей съвместно с Градската библиотека подреди изложба от снимки, документи и книги представящи историята на тракийските българи, заселили се в Свиленград и региона.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button