Регион

Институциите безпомощни пред поредната човешка драма

БлокътПоредната човешка драма в Димитровград постави социалните в безпомощно положение. Семейство шизофреници тормози цял блок вече десет години, но никой не може да помогне на потърпевшите.

СЛУЧАЯТ
За случая алармира домоуправителят на вх. Г на жилищния блок на ул. „Патриарх Евтимий“ №8. Иванка Цонева обясни как съседите й Стоянка Кондева и двамата й сина Тодор и Митко Тодорови, тормозели непрекъснато всички във входа. „Живеем в страх.  Палят огън в асансьора“, разказа Цонева. Съседът й – 76-годишният Стефан Табаков допълни, че лично е виждал Тодор и Митко да правят опит да подпалят трафопоста пред входа на блока.

И въпреки че съседите проявяват максимум търпение и толерантност, сагата не спира. Проблемното семейство изхвърлило малко по малко мебелите си от терасата на шестия етаж, с което застрашавало живота на минувачите. Сега двамата братя целели с пластмасови бутилки хората на улицата, налитали и на бой. Вдигали шум и не позволявали на съседите си да спят нощем. Стигало се и до там – Тодор и Митко да се разголват пред малки момичета пред блока.
 

Блокът

Стефан Табаков

БОРБАТА С ИНСТИТУЦИИТЕ
За да сложи край на трагедията, Иванка Цонева от 3 години води непрекъсната борба с институции – социални, съд, прокуратура и община. Сега е решила цялата кореспонденция да изпрати на омбудсмана.
 
СЪД И ПРОКУРАТУРА
Единственият покой, който живеещите на ул. „Патриарх Евтимий“ №8 в Димитровград имат са зимните месеци. С помощта на районния съд и прокуратура, домоуправителят успява да настани за няколко месеца проблемното семейство в психодиспансера за лечение. След това обаче семейството се връща, не пие лекарствата си и всичко започва по старому.
 
ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД
Иванка Цонева е писала и до община Димитровград с молба кметството да съдейства Стоянка Кондева и синовете й да бъдат настанени в социални домове. Отговорът, подписан от кмета Иво Димов, дошъл през август. В писмото той пише, че настаняването на проблемното семейство в институции не е в правомощията на общинска администрация. От кметството са приложили и декларация, от която става ясно, че Стоянка Кондева и синовете й не желаят да бъдат настанени в домове за увредени хора. „Съгласно действащото законодателство настаняването в заведения за социални услуги става само при писмено изразена молба от страна на лицето към директора на съответната дирекция „Социално подпомагане“, пише още в писмото.
 
 Стефан ТабаковСОЦИАЛНИТЕ
От Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ коментираха, че са запознати със случая. Техни служители са ходили на място, разговаряли са с тримата димитровградчани, които са с диагноза „шизофрения“, но те са отказали да бъдат настанени в социални домове.

Стоянка Кондева има сестра, която се колебае дали да не помогне като стане настойница на проблемното семейство, но синът й не разрешавал жената да стане попечител на сестра си и двамата си племенника“, коментира директорът на РД „Социално подпомагане“ Грета Иванова. Друг вариант е някой от съседите да поеме тази отговорност и по съдебен път да бъде определен като настойник. Така от името на проблемното семейство ще може да подаде молба за настаняването на майката и синовете й в домове за хора с увреждания.
 
ЗАДЪНЕНА УЛИЦА
Дори всичко това да се случи и проблемните димитровградчани да бъдат поставени под запрещение, шизофрениците трябва да бъдат настанени в социална институция. „Те трябва да бъдат настанени в домове за хора с увреждания, но там места няма„, обясни Грета Иванова. Там капацитетът е пълен. Има регистър на чакащите, в който се вписва всеки, подал молба за настаняване. А тримата шизофреници от Димитровград ще бъдат вписани в регистъра под номер 100 в най-добрия случай.
 
Това е вторият случай през последния месец, в който институциите са с вързани ръце.  В края на септември Haskоvo.info писа за агресивното поведение на баща от Димитровград и двамата му сина от ОУ „Пенчо Славеков“, които вече четвърта година подлудяват ученици, родители, учители и социални работници.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Роялът е по-важен
Роялът е по-важен
11.10.2013 11:14 11:14

И какво стана сега – хората не можем да спасим, но роялът – можем – Безценният „Блютнер“, заради който директорът на Младежкия център в Димитровград подаде оставка, а искаше да осигури безопасността на децата. Тогава всички, които обичат изкуството скочиха срещу жената, осакатила рояла. Община Димитровград се намеси, повика майстори, които да дойдат и да сглобят наново „Блюнтер“-а. Кой обаче сега ще скочи, за да защити обикновените хора, които също като рояла са осакатени от бездействието на институциите и страхът да се приберат в къщи.

aaaaaa
aaaaaa
11.10.2013 12:31 12:31

НЯМА ЛИ ОТ ТЕЗИ СЪСЕДИ НЯКОЙ ДА ИМ ПРЕНАРЕДИ ДЮШЕМЕТО НА ТЕЗИ ХУБАВЦИ!?И В НАШИЯ БЛОК ИМАШЕ ЕДИН ДЕТО ОТКАЧАШЕ И ТОЙ АМА КАТО ГО ПУСНАХ НА ПЛАНИЯТА ЕДИН ПЪТ И ЛУДОСТИТЕ МУ ИЗЧЕЗНАХА!НЯМА ЛИ ДАЯК НИЩО НЕ СТАВА ДАЖЕ И ОТ УЖ НОРМАЛНИТЕ ХОРА!

Анонимен
Анонимен
11.10.2013 14:01 14:01

ei ,glupako ti si izklu4itelno prost!!!!!!!!!kakvo ima obshto kulturata-slu4ajat s rojala,deto shte ni se smejat po celijat svjat za tova kakvo napraviha s nego i tozi slu4ai v koito naistina instituciite trjabva da se namesjat vednaga?!!!!!ednoto njama nishto obshto s drugoto?!!!!!! i pri dvata slu4aja trjabva da se vzemat strogi merki ot strana na razli4nite institucii-policija,socialni slugbi it.n.?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

пенсионер от мвр преди 1989г
пенсионер от мвр преди 1989г
11.10.2013 16:43 16:43

в тоталеризациятя такива хги оправяхме бързо –бой до посиране и стават като гълъбчета но тогава началниците бяха зад гърба ни имаше ред и власт сега няма нищо даже и държава

Back to top button