Хасково

Лекари: 1/3 от децата със затлъстяване, родителите виновни

Пресконференцията30% от децата до 5 години са с наднормено тегло. Стряскащата статистика съобщи днес общопрактикуващият лекар д-р Мария Янакиев на пресконференция, организирана от Регионалната здравна инспекция по повод Седмицата за борба със затлъстяването.

Затлъстяването вече придобива епидемиологични размери и е много опасно. Всяка четвърто дете, страдащо от затлъстяване, като възрастен развива хронично заболяване“, коментира личният лекар.

Основните причини подрастващите да са с наднормено тегло е недостатъчно отговорното отношение към тяхното хранене от страна на родителите им, хранителните навици на възрастните, които децата копират, както и модерното хранене на бебетата при поискване, което след спиране на кърмата се пренася и при приема на сухо мляко, допълни д-р Марио Янакиев.

Световно изследване сред осиновени деца сочи, че малките развивали злокачествените болестите на приемните си родители, а не на биологичните. От тук и изводът, че „човек е това, което яде“, коментира ендокринологът д-р Тодор Стойков. По думите му с всеки изминал ден се увеличава процентът на хората със затлъстяване. За да се отслабне, а след това и да се задържи теглото, трябва даденият човнек да промени начина си на хранене.  Сладките, солените и мазните храни са бичът в днешно време, смята още ендокринологът.

„Като си купите нещо, прочетете етикета. Ако има над 400 калории на 100 грама значи нещо не е както трябва„, коментира Стойков. Самият той не веднъж е ставал свидетел в магазина как майките сами предлагат на децата си вредни храни, вместо на същата стойност да им купят килограм плодове.

Д-р Стойков бе категоричен, че тези, които имат проблеми с теглото не трябва да свалят рязко килограми. Здравословно било теглото да намаля с килограм – килограм и половина на месец. Закуската никога да не се пропуска, а вечерята да е лека.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
01.11.2013 12:55 12:55

АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯТ ТЕЗИ ДУМИ , МАСОВО МАЙКИТЕ НА ГОТВЯТ НА ДЕЦАТА СИ , А ГИ ТЪПЧАТ С ФИЛИИ И ДРУГИ СУХИ ХРАНИ . НЕ Е НОРМАЛНО ЕДНО ДЕТЕ НА 4-5-6 ДА ЖЕЛАЕ 2-3 НА БРОЙ КОНКРЕТНИ ХРАНИ И МАЙКАТА ЗА ДА МУ УГОДИ ДА МУ ПРЕДЛАГА САМО ТЯХ , АКО ТРЯБВА ЩЕ СИ ЛЕГНЕ ГЛАДНО ВЕДНЪЖ , НО ТО ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИ ДА ЯДЕ РАЗНООБРАЗНА, СГОТВЕНА ХРАНА !

родител на пациент
родител на пациент
01.11.2013 15:04 15:04

Доктор Янакиев, вече определено много се възгордя и определено обръща повече внимание на обществените си прояви, отколкото на децата,които трябва да лекува.

Back to top button