Хасково

Дариха бойно знаме от Ксанти на хасковския музей

ДарениеРегионалният исторически музей получи ценно знаме на Съюза на бойците от фронта, дружество – град Ксанти.

Главният уредник в отдел „Нова история“ в музея д-р Красимира Узунова обясни за Haskovo.info, че това е знамето на дясна офицерска организация, забранена след 1944 г. Подобни организации е имало и в други градове.

Знамето е перфектно запазено в комплект с връх, трикольорни ленти, пискюли и ръкавици за знаменосеца. Д-р Узунова подчерта, че дарителят е от Хасково, но е пожелал да остане анонимен.

През 2013 г. в отдел „Нова история“ са дарени 83 предмета – медали, ордени, документи и снимки. Сред тях са и 32 от този вид, предоставени от 82-годишния Марчо Запрянов от хасковското с. Конуш. Д-р Узунова разказа, че неговата първоначална идея била да направи музей на свои съселяни, участвали във Втората световна война. След като усетил, че делото му не може да се реализира, дарил колекцията на регионалния музей. Запрянов оставил за внуците си само своите медали и ордени от войната.

 Дарение  Дарение
 Дарение  Дарение

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button