Хасково

Очни прегледи в детските градини, всяко 5-то дете в ЦДГ 1 с проблем

Очните прегледиОчни прегледи в детските градини в Хасково започнаха личният лекар д-р Марио Янакиев и д-р Гергана Згурева, която е ординатор в Очното отделение към МБАЛ – Хасково.

Първата детска градина, която двамата лекари посетиха, е ЦДГ №1 „Ян Бибиян“. От 96 прегледани деца на възраст между 3 и 6 години, 20 са били със зрителни нарушения. Повече от тях са с положителен диоптър, който при добра корекция се израства с възрастта, но трябва да бъдат взети мерки, обясни пред Haskovo.info д-р Янакиев.

Всички деца с проблем в зрението са насочени за повторен и по-детайлен очен преглед. „Нека родителите не се притесняват ако е необходимо разширение на зениците на децата им“, призова д-р Марио Янакиев.

Прегледите, които двамата хасковски лекари са започнали, се извършват с апарат – последно поколение Plusoptix.

„За щастие не беше открито дете с амблиопия или т.нар. „мързеливо око“. Но въпреки всичко резултатите са смущаващи и още веднъж доказват необходимостта от профилактични прегледи в най-ранна детска възраст“, коментира общопрактикуващият лекар.

Идеята на д-р Янакиев и д-р Згурева е да реализират профилактична програма за всички деца от детските градини, която да включва проверка на зрителния статус с апарат и коремна ехография.

За осъществяването на тази амбиция обаче са необходими средства и подкрепа от страна на община Хасково и обществени организации.

Въпреки това очните прегледи в детските градини ще продължат. Графикът, по който забавачките ще бъдат обхванати, все още не е готов.

Очните прегледи Очните прегледи

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button