Регион

Протест и в бежанския център в Пъстрогор, искат да пътуват

ПъстрогорСлед Харманли, протест и на бежанците в Пъстрогор. Този път обаче причината не са неизплатените месечни помощи, а желанието на чужденците да пътуват свободно в Европа.

Десетки бежанци с плакати насядаха пред входа на центъра в Пъстрогор. Те твърдят, че границите за тях са затворени и не ги допускат в други държави от Европейския съюз дори след като получат статут.

ПъстрогорВсички искаме да отидем в Европа, да търсим работа, препитание. Но границата е затворена, обясниха бежанците. Петима души с получен статут били върнати от Румъния и Гърция в България. Протестиращите не успяха да обяснят подробности, тъй като върнатите още не са пристигнали в Пъстрогор. Най-вероятно става въпрос за хора с хуманитарен статут, които за разлика от тези с бежански, нямат право да излизат извън България. 

Бежанците се оплакват и от бавната процедура, а понякога семействата били разделяни заради бюрокрация. Моето семейство сме 9 души. Всички освен мен получиха статут, а на мен не ми дават, което на практика ни разделя, макар че все още са тук, казва Ахмед.

Това са отделни случаи, в които по някакъв начин се забавя тяхната процедура – съответно чакаме някакви писма от ДАНС или други подобни неща, които трябва да бъдат довършени, обясни директорът на транзитния център Георги Марков.

И въпреки че бежанците искат час по-скоро да получат статут, за да напуснат лагерите, в Пъстрогор от близо 300 обитатели половината вече имат статут, но са останали тук, тъй като нямало къде да отидат.

 Пъстрогор  Пъстрогор
 Пъстрогор  Пъстрогор

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button