Регион

Икони от Сливен гостуват в Димитровград

ИконаХудожествена галерия „Димитър Добрович“ в Сливен идва в Димитровград в навечерието на Възкресение Христово с част от богатата си колекция от икони.

Изложбата се открива утре в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“. Експозицията ще бъде представена от Даниела Ненчева, директор на сливенската галерия.

Сбирката „Християнско изкуство“ е сформирана през последните 40 години от отпаднал от култова употреба иконен фонд в активно сътрудничество със Светата Сливенска Митрополия. Тя включва икони, гравюри, църковна утвар, каменна и метална пластика, дърворезба, както и реликви, донасяни от Светите места.

В Димитровград ценителите ще видят ликове на светци, изографисани от ХVІІ до ХІХ век. Подредени са прекрасни икони от представители на известната Тревненска художествена школа, както и от творци, останали анонимни. Всички те показват сакралността, силата и харизмата на българската иконопис.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button