Хасково

Кола блъсна председателят за един ден на Окръжен съд – Хасково

СъдМариела Несторова от ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ стана председател за един ден на Окръжен съд – Хасково. Десетокласничката буквално се добра до шефския стол след като за малко вместо на него, не се озова в болницата.

Бързайки да дойде навреме в съда Мариела пресичала по пешеходна пътека, когато в последния момент лек автомобил я блъснал. Ударът бил лек. Ученичката се отървала с травма на крака и макар и куцукайки прие предложението на председателя на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова да стане ръководител на съда за един ден. Мариела с удоволствие позираше пред фотоапаратите, заявявайки, че се чувства „Много добре“. Заедно с Миглена Тянкова тя разпредели дело от наказателен характер, а след това оглави тричленния съдебен състав по време на симулативния процес, който се разигра в Районен съд – Хасково с участието на ученици от IX, X и XI клас от клуб „Моите права“ при ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“.

СъдТам Мариела Несторова показа завидна строгост. Пред нея и колегите й стоеше сериозен казус, макар и не по действителен случай. Дванайсетокласничката от Професионалната гимназия по технология на ядрената енергетика Таня Пеева бе подведена под отговорност за това, че на 15 януари тази година бе разбила бравата на класната стая, откъдето откраднала дневника и лаптопа на класния ръководител Христо Арабаджиев. Като обвиняем бе привлечен и съученикът на Таня – Делчо Делчев за съучастничество.

В хода на делото стана ясно, че дванайсетокласничката имала много отсъствия и била пред изключване от професионалната гимназия. Тя била наказана и от баща си, който намалил дневните й пари. Затова след часовете на 15 януари Таня помолила Делчо да я придружи до класната стая, за да си вземе чадъра. Делчо останал в коридора, а съученичката му влязла в стаята. Излязла след малко с чадър и найлонова торба, в която обяснила, че е сложила якето си, но всъщност там била скрила дневника на класа и лаптопа на класния ръководител.

СъдПо-късно се похвалила на Делчо по фейсбук, че е решила проблема с отсъствията си и дори му изпратила като доказателство снимки на две страници от училищния дневник. Делчо също поискал да оправи проблема с отсъствията си. Въпреки че не разбрал как Таня е решила нейния, я помолил „да действа“.

За деянието си Таня Пеева получи 6 месеца лишаване от свобода като присъдата бе отложена с изпитателен срок от 3 години. На дванайсетокласничката й бе наложена глоба от 100 лева. Съдът реши още Таня Пеева да заплати на класния си ръководител Христо Арабаджиев обезщетение в размер на 1485 лева за нанесените му имуществени и неимуществени вреди.

Симулативният съдебен процес се разигра в Хасковската съдебна палата в рамките на Деня на отворените врати, организиран по повод Деня на Конституцията и празник на юристите. За участието в него учениците получиха грамоти от председателя на Окръжния съд Миглена Тянкова и Районния прокурор Тереза Скорчева. Грамота получи и директорът на ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ Пенка Делиева за успешното сътрудничество.

 Съд Съд 
 Съд  Съд
 Съд  Съд

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Петър Кираков
Петър Кираков
16.04.2014 16:05 16:05

БРАВО на момичето, въпреки малката злопулука прие шевския стол. Пожелавам й да стане съдя изпълнител.

Анонимен
Анонимен
16.04.2014 16:18 16:18

за един ден

Galena
Galena
16.04.2014 23:31 23:31

Браво,Мариела!Само така!

Back to top button