Хасково

Мюсюлманите отбелязаха 1444-та годишнина от рождението на пророка Мохамед

Празник1444-та годишнина от рождението на пророка Мохамед бе отбелязана в Хасково днес. Началото на празника даде имама на Одринската джамия Сюлейман Демир, който пя стихове от корана пред препълнената зала „Недялка Симеонова“ в Бизнесцентъра.

Празникът продължи с религиозни песни, изпълнени от момичетата и момчетата от коран курсовете, които местното Мюфтийството, организира целогодишно. Заместник – главният мюфтия Ведат Ахмет изнесе лекция за живота на пророка Мохамед.

„Той е пример за световете. Както всяка година, така и тази се набляга на добрите качества, за които пророка Мохамед е изпратен и си напомняме още веднъж, че ние мюсюлманите трябва да изграждаме едно морално общество и да работим за благото му.“, каза Ведат Ахмет.

Той подчерта, че пророкът Мохамед е обикновен човек, който е избран да изповядва истината. Мохамед е арабски религиозен и политически лидер и пророк на исляма. Известен е още като Абу Касим ибн Абдаллах. Наричан е „печатът на пророците“. Той е роден през 570 или 571 г. в Мека. Около 610 г. Мохамед започва да се уединява в пещерата Хира на планината Нур в околностите на Мека по време на месец Рамадан. Там той пости и се отдава на молитви. Една нощ е посетен от архангел Гавраил (Джибрил), който му заповядва: „Чети“ или „Рецитирай“. Според ислямската традиция Мохамед е неграмотен и не може да чете. След тази случка той е признат за пророк и става първия човек, приел исляма. В продължение на дълги години Джибрил разкрива на пророка Божието слово – съдържанието на Корана. Мохамед проповядва 3 год. само на близки приятели и познати. После, към 613 г., се отдава на публични проповеди.

Празник   Празник

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ха ха ха
ха ха ха
22.04.2014 13:55 13:55

Нищо лично , ама всички на снимките имат криви зурли

Back to top button