Хасково

Бумащина отложи делото срещу таксите за забавачка

Дело, архив

Ростислава Жекова

Делото срещу новите такси за детските градини в община Хасково бе отложено днес.

Причината е постъпила молба от вещото лице Елмон Дайлерян, което трябваше да изготви икономическа експертиза, за отсрочка заради големия обем на изисканите от общината документи.

Haskovo.info припомня, че хасковлийката Ростислава Жекова в началото на януари внесе жалба срещу решението на общинския съвет за промяна на таксите, а първото съдебно заседание се проведе на 12 март.

Според майката на две деца, взетото на 6 декември 2013 г. решение противоречи на редица нормативни актове. За Жекова тук не са спазени разпоредбите на Закона за нормативните актове, Закона за народната просвета и Закона за местните данъци и такси.

Тогава със своето решение хасковският общински съвет остави таксата за забавачка на 50 лв., но увеличи твърдата й част от 10 на 30 лв., а променливата, която зависи от посещенията, стана 20 лв. Тази пък в селата бе вдигната от 30 на 45 лв.

На първото съдебно заседание председателят на общинския съвет адв. Иван Иванов изрази несъгласие срещу мотивите на Жекова. Днес той не се яви в съдебната зала, но е депозирал актуалният вариант на действащата сега наредба за местните данъци и такси.

През март Иванов поиска назначаването на експертизата. Задачите, поставени в нея включват да се определи себестойността по години, в периода 2006-2013 г., на всички разходи в детските градини. Трябва да се провери и процентното съотношение при заплащането на тези разходи между държавата и общината, както и тежестта върху общинския бюджет, поради намаляването на държавната субсидия, както и да се проверят изнесените данни в докладната.

Делото бе отложено и насрочено за 28 май от 10 часа. До тогава Дайлерян трябва да изготви експертизата. Жекова сподели, че не се притеснява от отлагането и призна, че преглежданата документация наистина е обемна, защото е за 7 г. назад.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
майка
майка
24.04.2014 16:47 16:47

Таксата за забавачка не стана ли 70 лева? На нас ни вземат по 70 от януари насам!

Back to top button