Хасково

99 г. от арменския геноцид почетоха с шествие в Хасково

АрменциАрменците в Хасково почетоха 99 г. от геноцида с шествие.

Те се събраха пред читалище „Заря“ и изслушаха кратко слово за трагичните събития през 1915 г., когато при кланетата в Турция са избити 1.5 млн. арменци. След това групата се отправи през центъра към църквата „Сурп Степаннос“ (Свети Стефан). Там арменците запалиха свещ и поднесоха венец и цветя пред двете паметни плочи.

Председателят на църковното настоятелство Михран Задиг Карекинян обясни, че вече има създаден Световен инициативен комитет за отбелязване на 100-годишнината от геноцида. Изработен е знак-символ на геноцида, а всички официални събития на арменците вече ще започват не на кръгъл час, а с 15 минути по-късно, като така ще бъде почитана 1915 г.

След църквата арменците се събраха в клуба, където изгледаха документален филм за геноцида и българския „Чифлика на чучулигите“, посветен на турските кланета над народа, който е по-многоброен в странство, отколкото в родината си Армения.

Арменци   Арменци
 Арменци  Арменци
 Арменци  Арменци

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
4333
4333
24.04.2014 19:54 19:54

Йоската луд

Back to top button