Регион

Рибари искат падане на забраната за нощен риболов заради сома и щуката

РибариДимитровградски рибари искат падане на забраната за нощен риболов заради ефекта, който имат сома и щуката върху останалата риба.

Делчо Тодоров, който е рибар от 35 г., сподели за Haskovo.info, че е инициирал подписка по проблема, която обаче още не намира достатъчно последователи. Според него двете хищни риби били виновни за намаляване популацията на останалите видове. „Ако сравним язовира с поляна, на която пасат овцете, сомовете и щуките са вълците. Те започват да кълват привечер и са активни през нощта, когато ние нямаме право да ги ловим. През деня почиват на дъното„, описа ситуацията рибарят.

„10 г. живях в Испания и след като се върнах положението по нашите водоеми е трагично. Рибата намалява всяка година. Сега един от четирите разрешени язовира в забраната е този в Крепост, но тук излизат само малки каракуди, амури и костур. В този язовир няма риба и общо взето си губим времето„, допълни Тодоров.

Потърсен за коментар шефът на ИАРА-Хасково д-р Милчо Милчев опроверга теорията, че сома и щуката унищожават останалите видове. По неговите думи във водоемите има равновесие, което се нарушава единствено от рибарите. „Ще има ли повече риба ако въдиците са потопени денонощно във водоемите„, запита риторично д-р Милчев.

На язовира в Крепост своя късмет заедно с още дузина рибари опита днес и хасковлията Стойчо Иванов, но и той не е доволен от улова. Мъжът се оплака и от мръсотията по брега и във водата. Иванов сподели, че е тук за удоволствие и малките рибки, които е хванал до сега ще ги върне обратно във водата.

Haskovo.info припомня, че със заповед на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков от 14 април се забрани любителския риболов за 40-дневен период. Разрешени в Хасковска област са: язовирите „Стамболийски“, „Орешец“, „Крепост“ и „Левка“.

 Рибари Рибари 
 Рибари  Рибари

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button