Хасково

4 майки протестираха срещу държавата в Хасково

Протест4 майки подкрепиха националния протест срещу държавната политика и се събраха пред сградата на кметството в Хасково.

Ростислава Жекова е майка на две деца и е позната с делото което води срещу общината за новите такси за детските градини.

„Децата трябва да са приоритет №1. Трябва да се направят законови промени в социалната, образователната сфера и в здравеопазването. Децата до 16 г. трябва да имат право на безплатни лекарства. Майчинството до 2 г. трябва да е обвързано с минималната работна заплата“, заяви Жекова.

На протеста бе и Димитрийка Стоичкова, която е майка на 3 деца на 4, 7 и 9 г. Тя обясни, че е безработна и получава само детски надбавки, които вече на два пъти й спирали, защото в Социалното не й оглеждали добре документите. В отглеждането на децата си разчита само на заплатата на мъжа си.

Протест„Веднъж в годината ми се полага билет за автобус и влак, но от галимацията в Социалното така и не мога да си го получа. Когато повдигам въпроса някои там ми казват – кой те е карал да раждаш три деца. Нас многодетните майки автоматично ни свързват с малцинствата“, оплака се Стоичкова.

В протеста се включиха още безработните майки Йовка Андреева и Веселина Калемджиева. Жените обясниха, че са се организирали през Фейсбук, където събитието е било подкрепено от над 60 човека. Те носеха плакати с надписи: „Децата – основен приоритет“, „България без деца няма бъдеще“, „Безплатни лекарства за деца до 16 г.“, „Искаме по-добри условия за децата си“.

Днешният Национален протест в подкрепа на родителите трябва да се проведе в общо 7 града. Сред исканията са още: обвързване на детските на 25% от минималната работна заплата, семейни помощи за деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството. Отмяна на ДДС за детски храни, дрехи, обувки, учебници, учебни помагала, книги, лекарства и услуги. Да бъде определена фиксирана дата за изплащането на детски надбавки и за всички помощи, която да е до 15-то число на месеца, а не както е сега след 15-то до 30-то число. Размерът за месечна помощ за дете да е еднакъв за всички деца, а не както е заложено – 35 лв. за първо, трето и всяко следващо дете и 50 лв. за второ дете, което протестиращите определят като дискриминация. Премахване на прага от 350 лв. доход на член от семейството за получаване на месечна помощ за дете.

От хасковската структура на „Атака“ се ангажираха да внесат исканията на майките в социалната комисия в Народното събрание.

Протест  Протест 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Читател
Читател
01.06.2014 12:54 12:54

Протестът е надпартиен, Атака какво пак се намесва или пак е на всяка манджа мерудия. Браво на тези майки и срам за тези, които си останаха у дома.

Диана
Диана
02.06.2014 9:30 9:30

Прави са си майките! Искаме край на своеволията на кмета!!! ВЕДНАГА!!!

Back to top button