Регион

Фирмите за скрап пак блокираха границата, текат преговори

БлокадаКилометрична опашка се образува на ГКПП „Капитан Андреево“ след протест и блокада на фирми за изкупуване на скрап. 
Над 60 камиона препречиха пътя и това на практика спря трафика през пункта. Блокадата е безпрецедентна, защото не се допускат нито товарни, нито леки автомобили, дори автобуси, което не се е случвало досега.
 
Движението днес бе спирано три пъти. Протестът започна сутринта, когато служителите на фирмите за скрап блокираха за кратко движението с телата си. След като не получиха обещание, че проблемите им ще бъдат решени, всички камиони излязоха на пътя. После блокадата беше свалена за кратко, за да се изчистят малко образувалите се опашки, но по-късно действието й бе възобновено.
 
До всичко това се стигна след влизането в сила на промените в Закона за управление на отпадъците, които на практика забраняват на частните фирми да изкупуват старо желязо и вторични суровини от физически лица. Гражданите могат да предават желязо само на общински площадки, каквито обаче все още няма изградени. За фирмите това означава обричане на фалит, твърдят собствениците им. Фирмите настояват проблемите им да бъдат решени със спешни промени в закона, който влезе в сила от днес. За тази цел те искат в сряда парламентарната комисия по околна среда и води да гласува измененията и да ги внесе в пленарна зала и настояват за отлагане на рестриктивните мерки до 2016 г.
 
Протестиращите преговарят със замминистъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button