Хасково

Социална манипулационна разкриват в Димитровград

СоциалниПо разкриването на социална манипулационна работят в община Димитровград. Това стана ясно на днешната кръгла маса на тема „Достъпът на уязвими групи до здравната система“.

От манипулационната ще могат да се възползват социално слаби и здравно неосигурени лица. Все още не е ясно колко ще струва инициативата, но предварителните очаквания са за около 30 000 лв. годишно. Парите обаче първо трябва да бъдат заложени в общинския бюджет за 2015 г.

СоциалниЦелта на кръглата маса бе да фокусира общественото внимание върху въпроса за доболнична помощ на здравно неосигурени лица и да предложи концепция за това как проблемът може да бъде разрешен.

Събитието се организира по проект на сдружение „Ларго“ – Кюстендил и бе открито от областния управител Кадир Исов. В срещата участваха представители на общини и институции, които дадоха своите предложения.

СоциалниСвоята концепция представиха председателят на сдружението Сашо Ковачев и консултантите Ваня Григорова и д-р Станимир Кискинов. Те обясниха, че има поне два начина, по които да се разреши проблема със здравнонеосигурените в България, които са над 2 млн., а от тях трайно безработните са 460 000. Д-р Кискинов посочи, че има държавен фонд с 5 млн. лв. годишно за неосигурните, който обаче не се разходва ефективно. От сдружението предлагат с остатъка от фонда да бъдат разкрити специални кабинети за здравнонеосигурени. Друг вариант е това да стане от общините, които могат да кандидатстват и за европейско финансиране.

Идеята е в социалните манипулационни да се предлага пакет от минимални услуги годишно. В тях се предлага да влизат: един първичен и два вторични общомедицински прегледа, рентгенография на бял дроб и сърце или на опорно-двигателния апарат, лабораторно изследване на пълна кръвна картина, преглед от специалист – по преценка на лекуващия лекар, извършване на общи медицински манипулации – поставяне на мускулни и венозни инжекции, превръзки.

През миналата година 640 са неосигурените пациенти, преминали през МБАЛ „Хасково“. От началото на годината пък 88 са подали заявления за подпомагане от социалните в община Хасково, от които 67 са одобрени.

От сдружението ще проведат информационната си кампания в 10 града, като Хасково бе първият от тях.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
С "мисъл"за народа
С "мисъл"за народа
22.07.2014 16:21 16:21

Някой иска да похапне малко европейски пари…И държавата би следвало да провери дали тези които не спазват закона за здравно осигуряване са наистина социално слаби и да се замисли не се ли стимулира неплащането с подобни странни инициативи?Защо не ги открие направо в ромските махали-да започне от кв.Лозенец в Ст.Загора

Back to top button