Регион

Млада художничка изографиса параклиса „Св. Анна“ край Тракиец

ПразникДесетки миряни, дошли край хасковското село Тракиец да почетат днешния християнски празник Успение на Св. Анна, видяха преобразения параклис.

ПразникНовите стенописи са дело на младата художничка Таня Атанасова и бяха осветени от отец Никола. Хасковлийката с диплома от Великотърновския университет искала да се захване с изографисване на църква или параклис, независимо къде се намира, и заедно със свои колеги даже набелязала храм.  Съдбата обаче решила с Божията помощ тя да рисува в родния си край.

Всяка сутрин Таня пътува до параклиса с прочутото аязмо. Докато рисува, компания й прави леля Кера, която от години се грижи за святото място и с часове може да разказва за хора, намерили надежда и изцеление от чудодейния извор.

Припламват запалени свещи,  и дошлите в малкия храм се заглеждат как под четката на художничката се раждат светли ликове и библейски сцени. Идеята на художничката е тяхната  големина да е съизмерима с човешкия ръст и това приближава с по-голяма сила човека до духовното. Безвъзмездният творчески труд на Таня е подпомогнат от родолюбиви спонсори, сред които са кметът на Тракиец Красимир Бойчев и творецът с тукашен корен Атанас Ванчев дьо Траси.

ПразникИсторията на сакралното място датира отпреди два века. Според легендата сляпа по рождение жена прогледнала, щом се измила с водата. Отттогава хора отблизо и далеч започнали да тачат светицата и през далечната 1851 г. изградили храм., посветен на майката на Св. Богородица, покровителка на жените, децата,  и лечителка.

И днес много хора от Тракиец, Хасково и други места дойдоха  за отслужването на водосвета от отец Никола, след който по традиция бе раздаден курбан, приготвен от Христа Христова. Тя обясни, че за Голяма Богородица по традиция курбанът ще е в 15 казана.

Според християнския календар това е вторият ден през годината, посветен на Св. Анна. На 9 декември се отбелязва Зачатие на Св. Анна.

Празник   Празник
 Празник  Празник

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Матей Иванов
Матей Иванов
26.07.2014 11:59 11:59

Всички се гордеем с тебе.

ния
ния
26.07.2014 18:36 18:36

браво на това момиче,гордея се с такива деца на България . Помогна ли й обаче някой и защо не е имало разгласа за това предварително да се включи всеки с каквото може.

Amfitrita Tanya
Amfitrita Tanya
27.07.2014 18:42 18:42

Все още не е късно който има на сърце да направи дарение към мен, жалкото е само че когато хората чуят че някой ми е дарил някоя стотинка, считат че са освободени от отговорност и не го вземат присърце че всеки лично може да се включи, без значение от размера. Ето вече трета година се опитвам да си оправя магистратурата и всеки път проблема с оценяването и недооценяването е един и същ. Затова ми писна да се сърдя на целия свят че имам финансови затруднения и реших въпреки всичко да направя това което искам – да рисувам стенописи, а не заради проблемите да продължавам да се затварям и да тръгвам да работя каквото и да е !

Back to top button