Регион

374 с отворено писмо срещу водата в Симеоновград, предлагат им водоноски

Среща374 симеоновградчани са се подписали под отвореното писмо на Снежана Чернева от града до управителя на ВиК-Хасково, всички институции и депутатите, срещу лошата питейна вода в Симеоновград.

„Когато едни съвестни платци на ВиК услугата, която ползват, решат да подадат жалби, защото не получават качествена услуга и в същото време плащат неоправдано високи цени за нещо което не получават и администрацията на ВиК дружеството не приема тези над 200 жалби, това какво ви говори!? Това противоречи на ЗАО и чл. 11″, се казва в отвореното писмо.

В него симеоновградчани се жалват, че в съдържанието на водата, течаща от чешмите изобилства цялата Менделеева таблица. „Само манганът е повече от 40 пъти над допустимото количество за питейна вода! Почти всеки ден тази вода е черна, абсолютно негодна за нищо. Периодично се пущат заповеди да не се използва за питейно-битови нужди, но никой не дава алтернативен вариант откъде да ползваме вода. Нямало пари за пречиствателна станция, работело се по въпроса и това е от години. Един омагьосан кръг, от който няма излизане“, жалват се симеоновградчани.

150 човека от града са се подписали и под колективна жалба към ДКЕВР, МРР, областна администрация, ВиК-Хасково и други институции. Тя е относно: недобросъвестно изпълнение на задълженията на оператора ВиК – Хасково на територията на Симеоновград, грубо нарушаване правата на потребителите на ВиК услуги в Симеоновград, липсата на инвестиции за подобряване техническата база на ВиК инсталацията в Симеоновград.

От областна администрация Хасково съобщават, че днес е бил обсъден вариант за снабдяване на Симеоновград с вода за пиене от водоноски. Работната среща е била свикана от областния управител Кадир Исов. Това е втора среща, организирана от Исов. „Припомняме, че благодарение на свикан спешен кризисен щаб от областния управител преди месеци, бяха отпуснати 100 000 лв., с които МРР стартира процедура за избор на изпълнител за извършване на предпроектни проучвателни дейности и изготвяне на техническо задание за проект на пречиствателната станция в Симеоновград чрез обществена поръчка“, казват от областна.

На срещата днес присъстваха инж. Атанас Бързев, началник на областното ВиК, д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ, кметът на Симеоновград Пейчо Стайков, представители на полицията и др.

Вариантът с водоноските трябва да бъде максимално обезпечен от гледна точка на сигурност, каза Исов, визирайки необходимостта от непрекъсната жива охрана на съоръжението. Обсъдена бе и възможност за мобилна водоноска, която да бъде в различните квартали по график, предварително известен на населението. Бързев предложи да бъде направено искане до Министерството на здравеопазването за ползване на вода с отклонения в Симеоновград само за битови нужди. Целта е да бъде ускорена процедурата по изграждането на станцията.

Друга мярка, предложена от Исов, бе пробовземането на вода от различните квартали за наличието на манган, да се учести и да бъде 2 пъти месечно, а не както е до сега веднъж. Бързев поясни, че мътилката във водата, която обезпокои гражданите преди време, е заради увлечено наслояване по стените на водопреносната мрежа вследствие на хидравличен удар.

Областният управител даде седмица срок на институциите да докладват какво ще предприемат за решаване на проблема.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Валентина Гецова
Валентина Гецова
25.07.2014 15:20 15:20

Г-н Бързев, това искане, което предлагате за МЗ е всъщност директно искане за нарушаване на закона! Промяната на режима за мониторинг е пък смешка, която по никакъв начин няма да въздейства на качеството.Битовите цели не изключват питейните, г-н Бързев, тай като децата не правят тази разлика, нито вие спрямо цената!!! Просто признайте, че водата е отровна и плащайте на хората в Симеоновград, за това, че въобще позволяват да се въртят водомерите ви, за да отчитате дейност! Наглостта, с която не искате да поемете отговорност за НЕсвършената през годините работа и дебелоочието, с което прехвърляте отговорността на други е меко казано престъпна!

Снежана Чернева
Снежана Чернева
26.07.2014 22:28 22:28

Много точен е коментарът на г-жа Гецова и още нещо. щом можете да отправяте такива искания към МЗ, защо до сега не отправихте или сега не го направите, като отправите искане и към ДКЕВР за драстична корекция на цената, която ние симеоновградчани плащаме спрямо това, което получаваме насреща? Видно е, че сега се опитвате да имитирате някаква заинтересованост, пак процедури, които обаче отнемат доооста време и т.н., а през всичкото тово време ние продължаваме и кой знае още колко ще трябва да продължаваме да плащаме тази АБСОЛЮТНО НЕОБОСНОВАНА ВИСОКА ЦЕНА за ТОВА, което тече от чешмите ни!!!

злати
злати
29.07.2014 15:20 15:20

Граждани на Симеоновград,знайте че за да няма пречиствателна станция в Симеоновград е виновна местната власт или кмета.Тези стачки и протести ги правете пред кметството.Извикайте и Бозукова за да и потърсите отговорност защо няма Пречиствателна.Нека и Антония Чакърова-Генева да обясни пред хората като получава заплата какъв проект е направила и кандидатствала за финансиране.Как Бозукова и Попниколов се скараха за комисионната на ПС.Как КАКА Миленка не си мръдна дупето 4 години .Как сегашния комунист кмет нищо не направи по въпроса. Къде е и ангажимента на (златидолката)Соня Димитрова(Живо Янев) като Шеф на ХЕИ ,да се реши проблема.

Back to top button