Хасково

Училите до 6 клас в чужбина легализират направо по училищата

Документи

Ахмед Расим и сестра му

Легализирането на документите за завършен клас – от първи до шести, вече ще става направо при директорите на съответните училища, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО).

До сега всички, учили в чужбина от 1 до 12 клас, легализираха в РИО. Сега в инспектората остават тези от 7 до 12 клас.

Отпада изискването документите да се подават по местоживеене и всеки може да си избере в коя област на страната да продължи образованието си. Приравнителните изпити до 6 клас отпадат. Изпитите при по-големите ученици вече могат да се държат и през следващата учебна година, ако до завършването на текущата има по-малко от 3 месеца. Ако се наложи удължаване на 10-дневния срок от директорите и едномесечния от РИО за произнасяне по легализацията те могат да посещават училище със заповед на съответната институция.

34 документа са обработени от експертната комисия на РИО от началото на годината. 10 са уверения за шофьорска книжка, 1 – за средно образование, а останалите за завършен клас в чужбина и продължаване в хасковско училище.

От РИО споделиха, че завръщащите се са основно от Гърция и Испания. Броят им е по-малък в сравнение със същия период на миналата година.

Днес за легализация в инспектората дойде Ахмед Расим от Маджарово, придружен от сестра си. Младежът е завършил 9 клас в Чорлу, Турция и сега иска да запише в 10 клас в маджаровското школо.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button