Регион

Филм за българската трагедия в Трикери показаха в Димитровград

ФилмДокументален филм за българската трагедия на гръцкия остров Трикери бе показан тази вечер в Дом-музей „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

Автор на лентата „Трикери – първият концлагер в Европа“ е Георги Дракалиев, който участва в дискусията след края на филма.

Преди 101 г., след Междусъюзническата война, смъртта си на о. Трикери намира българският елит от Солун, както и българският гарнизон. Няма точни данни колко са загубилите живота си на острова. Официално гърците съобщават за 7000 откарани там изгнаници, но според българските източници те са поне двойно повече. Голяма част от българите не са чували за този момент от историята ни.

Дракалиев е потомък на свещеник, намерил смъртта си на Трикери. Според него този исторически момент трябва да залегне в учебниците по история, вместо да тъне в забрава.

Филм   Филм


 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button