Хасково

Музеят представи щрихи от военната история на Хасково

МузейСреща разговор на тема „Щрихи от военната история на Хасково“ се проведе днес в Регионалния исторически музей.

В проявата участваха ученици, студенти, д-р Виолета Костова – главен уредник в музея, служители на Военен клуб – Хасково и родители.

МузейД-р Костова представи накратко участието на хасковския гарнизон във войните. Интерес предизвикаха отличията – медали, ордени, благодарствени грамоти от Министерство на войната към близките на загиналите.

Любопитни за  учениците се оказаха снимките и редица експонати като пленени немски карти на бойните действия и част от войнишките пособия като дрехи, каска, противогаз от Втората световна война.

МузейВъв фонда на музея има запазени и няколко броя на фронтови вестници – които са давали информация на войниците, какво се случва на фронта и в тила по време на военните действия. От тези издания става ясно, че жертвите, които са дадени от трите гарнизона в областта – Хасково, Симеоновград и Харманли по време само на Втората Световна война са близо 4000 души.

В края на дискусията стана ясно, че военния гарнизон в Хасково е получил почти цялата палитра от медали за войнска слава и чест, които са се връчвали по време на войните. Те се съхраняват в Источическия музей и бяха представени по идея на Военния клуб в Хасково и по повод на годишнините от Първата и Втората световни войни.

Срещата е част от Националната проява „Лято с военния клуб“, която е инициатива на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button