Хасково

80 опита за самоубийство в Хасковско, най-малкото е на 14 г.

Пресконференция80 опита за самоубийство са регистрирани от началото на годината до 31 август в Хасковска област, съобщи на пресконференция в РЗИ психологът Красимира Богданова.

Сред тях най-малкото, направило опит да сложи край на живота си е на 14 г. Децата до 18 г., които са стигнали до самоубийство са общо 4.

18 са опитите за самоубийство на хора от 19 до 30 г., а най-много – 26, са на тези в зряла възраст – 30-40 г. Според началника на спешно отделение в МБАЛ „Хасково“ д-р Димитър Кючуков това е притеснителна тенденция в последните година.

13 човека на възраст 40-50 г. са поискали да сложат край на живота си, а тези от 50 до 70 г. са общо 10. 9 са случаите на самоубийци над 70-годишна възраст.

За същия период на миналата година опитите за самоубийство са 69, а за цялата 2013-а – 119. Най-често посягат на живота си хората в града.

Мъжете, направили опит за самоубийство са 39, а жените – 41.

ПресконференцияОт РЗИ нямат статистика колко от тези опити са завършили със смърт. При приемането на хапчета и химикали медиците успявали да стабилизират до известна степен самоубийците след което те се откарвали в клиниките по токсикология. Старшата сестра в Спешно Хюлия Шериф пък посочи, че от всички опити за самоубийство чрез обесване само един е бил неуспешен.

Специалистите посочиха, че има много скрити опити за самоубийство, като някои автомобилни катастрофи.

При децата и младежите най-честите причини да посегнат на живота си са любовните терзания или проблеми в семейството.

Д-р Кючуков посочи, че от опитите за самоубийство 10-15% са повторни.

Богданова изреди и причините, по които може да бъде разпознат човекът, който е склонен да се самоубие. Това е затвореното поведение и невъзможността да се възприеме околния свят, шизофрениите, всякакъв вид психически разстройства, алкохолизмът и наркоманиите, безпокойство и паника, депресии, предишен опит за самоубийство, чувството за вина и срам, смъртта на близки, раздяла, изневери, болести. Психологът допълни, че мъжете имат по-ясна визия, че искат да се самоубият, докато при жените имало повече показност.

Съветът на специалистите е при констатирането на проблем да се потърси помощта на психолог или психиатър. Всеки вторник от 8 до 11 часа Богданова прави безплатни консултации в Спешно отделение на хасковската болница.
Пресконференцията се свика в навечерието на Световния ден за суицидопревенция – 10 септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button