„Десните“ ще се борят за повече пари за здраве и квалификация за лекарите

ДеснитеКандидатите за народни представители от Коалиция „ДЕСНИТЕ“ Деница Сачева (25 МИР – София и 29 МИР – Хасково) и Юлиан Войнов, ръководител на икономическия екип на коалицията (водач на 24 МИР – София) се срещнаха с лекари и професионалисти по здравни грижи в МБАЛ – Хасково. В старта на здравната реформа през 1999 г. Сачева е била председател на съвета на директорите на хасковската болница.  Двамата с Юлиан Войнов представиха основните приоритети в предизборната програма на Коалицията „ДЕСНИТЕ“.

Политическата коалиция ще работи за възстановяване на справедливостта и солидарността в здравноосигурителния сектор на България и за спиране на злоупотребите в здравеопазването. „Никой български гражданин не може да бъде принуждаван да плаща за здравни услуги в момента на ползването им, освен минималната потребителска такса, след като вече е платил авансово здравноосигурителните си вноски“, отбеляза Сачева.

Коалицията предлага увеличаване на разходите за здравеопазване в рамките на мандата от 4.1 на 6% от БВП, без да се вдига здравноосигурителната вноска, а чрез повишаване на събираемостта и намаляване на броя на неосигурените лица. Сред останалите предложения са още въвеждане на нулева ставка на ДДС и премахване на коропоративното данъчно облагане за държавните, общинските и частните лечебни заведения, както и премахване на ДДС за лекарствата финансирани от здравни вноски чрез НЗОК и други здравни фондове. 

Здравните експерти на „ДЕСНИТЕ“ предлагат въвеждането на индикативни стандарти и нива за заплащането на труда в лечебните заведения. Опасният дефицит на кадри, който се очертава в някои специалности, както и изтичането на млади лекари, „ДЕСНИТЕ“ ще борят с програми за квалификация, обвързване на квалификацията със заплащането, обучения за предприемачество и стопанско управление и мерки, свързани с насърчаването на частната инициатива  с особен акцент върху предлагането на здравни услуги, съобразени с променящата се възрастова структура на населението.

Деница Сачева пое ангажимент да работи за приемане на законодателна инициатива за въвеждане на информиран избор и защита на правата на пациентите.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button