Хасково

Откриха „Музикална (р)еволюция“ в библиотеката

ИзложбаИзложбата „Музикална (р)еволюция“ бе открита днес в Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

Поводът е Международния ден на музиката. В експозицията е представена част от богатата музикална колекция на отдел „Изкуство“, която илюстрира най-важните етапи в еволюцията на музиката през вековете с творби на най-ярките й представители, променили господстващите вкусове на своето време и станали родоначалници на нови революционни направления в нея.

Специално е акцентирано на родния принос в световната музика, защото 1 октомври се чества и като Ден на българския музикант.

ИзложбаОсвен подбрани записи от стиловете класика, джаз, поп и рок, експозицията предлага и „разходка в картини“ от най-ранните изображения на музиканти в античния свят до модерната визия на живописците през 20 век.

От изложбата могат да се научат и много любопитни факти за историята на празника, еволюцията на звукозаписа и живота на прочутите, без които светът на голямата музика щеше да е различен.

Посетителите могат да видят уникална плоча на Аспарух Лешников-Ари с автограф, който известният певец дава при гостуването си в библиотеката през 1977 г. Подредени са няколко грамофона и магнетофон от фонда.

В библиотеката се съхраняват над 5500 плочи и около 900 компактдиска и аудиокасети от всички жанрове. Отдел „Изкуство“, който през 2015-а ще навърши 40 г. разполага с около 4500 албума, 2500 нотни издания и множество специализирана литература от всички сфери на изкуството.

Експозицията може да бъде разгледана до края на месец октомври.

Изложба   Изложба
 Изложба  Изложба

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button