Регион

Шифрована телеграма за бежанците показват в Свиленград

Библиотека720 български семейства от Мустафапашанско (Свиленградско) са били принудени да напуснат родните си огнища в началото на октомври 1913 г.

По същото време 983 семейства на българи от Източна Тракия се заселват в 13 села на каазата, съобщава в секретна телеграма до Министерството на външните работи пълномощният ни министър в Цариград Тошев.

Телеграмата се показва за първи път в общинската библиотека в Свиленград, подчерта директорът й Иван Чончев. Оригиналният документ е част от изложба по случай 102 г. от освобождението на града от османско робство, които се навършват на 5 октомври.

БиблиотекаЗа годишнината библиотеката извади пред широката публика днес книги и документи, хвърлящи светлина върху най-драматичните събития от историята на Свиленград – освобождението му от българската армия през есента на 1912 г. и пълното му разорение от турски военни части под командването на Енвер бей година по-късно.

Посетителите могат да видят и прочетат 12-томната история на войната между България и Турция, издадена от Министерството на войната през 30-те години на миналия век. Уникалното издание е притежание на библиотеката при СОУ „Д-р Петър Берон“. Сред експонатите е и дневник на военните операции в Тракия, воден от Г. фон Хохвехтер, майор от отоманската армия, аташиран към генералния щаб на Махмуд Мухтар паша. Дневникът е под заглавие „В огъня с турците“, издаден е през 1913 г.

Библиотеката представи за първи път оригинала на „Безсмъртни епопеи“, дело на видния местен поет и журналист Петър Раковски. През октомври 1912 г. той напуска работата си в свиленградското кметство и става доброволец в Балканската война. Ранен е тежко, по-късно умира от раните си.

Изложбата „Безсмъртие и слава“ ще бъде отворена за посещения две седмици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button