Райна Йовчева – абмиция, решителност и силен характер

Райна ЙовчеваМикс от чар, обаятелност и стил. Съвкупност от интелигентност, решителност и вече натрупан опит. Това  безспорно е най-точното описание на  кандидата за народен представител в предстоящата битка за вота на избирателите Райна Йовчева под №2 от листата  на  БСП Лява България. 

Родена е през 1971 година в Смолян, възпитана в  съвсем обикновено семейство. Закърмена с типичните традиции и обичаи на родния край.

Когато Йовчева говори за дните си в Смолян, тембърът на гласа й се променя. Естествено е, вълнува се покрай свидните спомени от ученическите си години. Завършва езиковата гимназия в родния си град, добрата подготовка и желанието да продължи й помагат през  1990 г. да започне висшето си образование английска филология в хасковския филиал на Пловдивския университет. В онези години тук в града на тополите среща и своята голяма любов в лицето на съпруга си Пламен и приема фамилията Йовчева.

Райна ЙовчеваКогато завършва образованието си, Йовчева започва работа като учителка в математическата гимназия в Хасково. Използва възможността обаче и да преподава на частно, което чувствително подпомага семейния бюджет, още повече, че тогава фамилията Йовчеви се увеличава с още един – синът Георги.

Съвсем случайно идва предложението към младата дама да започне като сътрудник в РСО „Марица“. Признава, че в началото й  било трудно, тъй като не била запозната със същността на дейността на местната власт и регионалната политика. През 1998 г. получава предложение да специализира в САЩ – “Местни власти и устойчиво развитие”, което тя приема и завършва курс в Research Triangle Institute – Северна Каролина. Упорството и желанието да се  докаже я възнаграждава и през 2001 година Управителният съвет на сдружението избира Йовчева за изпълнителен директор. Тогава тя има възможност и не пропуска да прибави към натрупания си опит  допълнителни курсове и квалификации.

Райна ЙовчеваМоже би практиката и  наученото в училището за политици на Дими Паница и стремежът й към доусъвършенстване я подтикват да приеме предизвикателството и да стъпи в истинската политика. Избирателите й гласуват доверие и през 2005 година я избират за народен представител от гражданската квота на Коалиция за България. Малко по-късно приема и предложението да поеме поста областен управител като  е почти сигурна, че ще се справи – нали работата й да този момент е свързана с дейността на местната власт. Така и става и през четирите години на своя мандат доказва характер, амбиция и инстинкт към властта. Гордее се с постигнатите успехи като губернатор, и с огорчение признава, че не е имала време да реализира по-мащабните си проекти…за които и след мандата  не се отказва и продължава да работи усилено за привличане на финансови средства и инвестиции в областта на инфраструктурата и социалните услуги за хасковска област. Ръководи единствен по рода си проект за областта и с екипа на Сдружение „Марица” полага усилия за подпомагане на малкия и среден бизнес в региона чрез действащ Бизнес инкубатор в с. Клокотница. Йовчева признава, че за нея е удоволствие да се среща с хората, да се вслушва в техните проблеми и идеи и след  това да търси подходящи фондове и програми за да обоснове идеите в проект. Удовлетворението след всеки успех я зарежда …и така до следващата цел.

Приема предложението отново да бъде в депутатската листа като предизвикателство, но не на всяка цена. Подкрепя напълно преференциалния вот и правото на избирателите да отсеят истинските експерти. Само по този начин –категорична е Йовчева – може да бъде създаден истински екип от можещи личности,  които вече по един или друг начин са се доказали в работата си.

Райна ЙовчеваВ разгара на предизборната кампания, в една от поредните срещи с избиратели и симпатизанти, едно телефонно обаждане я поласкава твърде много – ефективното партньорство с английските и колеги е оценено достойно, и те я предлагат на Управителния съвет на Индийско – Британска Търговска Компания, която тепърва предстои да отвори врати в България за регионален директор за България, Гърция и Турция. Дали ще приеме поредното предизвикателство само може да се гадае, но онзи плам в очите и издава нестихващата енергия и желанието и да опита.

Дали в парламента, мениджър в неправителствения сектор,  или  в дълбоките води на ново професионално поприще синеоката дама е категорична, че ще продължи да работи за хората и в полза на техния достоен живот.

Защото в професионален план това я прави щастлива и удовлетворена… а в личен – си пожелава здраве за нея и семейството си, истински приятели, с които да споделя ежедневието и с нетърпение очаква следващата година да посрещне абитуриентския бал на своя син – Георги.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button