Хасково

6 пъти повече дела на чужденци в Хасковския административен съд

ИлюстрацияС 6 пъти са се увеличили делата, по които страни са чужди граждани, през 2014 г. в сравнение с 2013-а, съобщават от Административен съд – Хасково.

Миналата година са разгледани общо 76 дела, а от началото на годината до сега – 475 с предмет Закона за убежището и бежанците (ЗУБ), Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ) и чл. 257 от Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Преобладаващият брой жалби през 2013-а са постъпили от чужденци, граждани на Мали, Камерун и Еритрея, а през тази по 256 дела страни са граждани на Алжир, следвани по 73 дела от граждани на Мароко и 33 дела, по които страни са граждани на Сирия.

За яснота следва да се посочи, че след възникването на въоръжения конфликт в Сирия, мнозинството от гражданите на последната държава, които са потърсили закрила в България, са получили такава още в рамките на административното производство пред Държавната агенция за бежанците, респективно тези случаи не са достигнали до съдебен контрол.

По ЗУБ за двете години са образувани и разгледани общо 120 дела по жалби на чужденци срещу решения на Интервюиращ орган на ДАБ- с. Пъстрогор, респективно Председателя на ДАБ, с които се отхвърлят молбите им за предоставяне на статут на бежанец и хуманитарен статут.

По 105 от делата, съдът е отхвърлил оспорванията, тъй като е приел, че спрямо чуждите граждани не са налице условията по чл. 8 и по чл. 9 от ЗУБ за предоставяне на статут на бежанец и хуманитарен статут, а именно, че не се доказва по делото, чужденецът да се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение или убеждение, което не му позволява да се завърне в страната си по произход, както и не се установява в страната си по произход чужденецът да е бил изложен на реална опасност от тежки посегателства като смъртно наказание или екзекуция, изтезание или нечовешко или унизително отнасяне, или наказание или тежки и лични заплахи срещу живота и личността му като гражданско лице поради насилие в случай на вътрешен или международен въоръжен конфликт.

В по-големия брой от случаите, в които съдът е уважил оспорванията, съдът се е мотивирал с установеното по делото, че в страната по произход е налице вътрешен въоръжен конфликт, характеризиращ се с безогледно насилие, което достига толкова високо ниво, че съществуват сериозни и потвърдени основания да се смята, че жалбоподателят като цивилно лице, върнато в страната си по произход, поради самото си присъствие там, а не поради свои лични характеристики, се излага на реална опасност да претърпи заплахи за живота, здравето и сигурността си.

Друга преобладаваща част от делата, по които страни са чужди граждани са образувани по искания на Началника на СДВНЧ-Любимец за продължаване на срока за настаняването им в специализирания дом до осигуряване на условия за извеждането на чужденците от страната.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button