Хасково

Уникална програма отчетоха стоматолозите в Хасково

СилантиРезултатите до сега от уникалната за ЕС Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в България 2009 – 2014 г. бяха отчетени днес на кръгла маса в Хасково, организирана от Българския зъболекарски съюз (БЗС).

Председателят на БЗС д-р Борислав Миланов похвали хасковската колегия за високия й професионализъм и посочи, че не случайно този форум се организира тук. Той алармира, че в България 98.6% от населението от 0 – 70 г. е с поне един кариес, а всеки втори е с изваден един постоянен зъб, което определи като трагичен резултат.

СилантиЗа да се подобрят тези показатели се провежда и програмата, която включва прегледи и поставяне на силанти. За този аспект говори ръководителят на екипа за силанизиране д-р Виктория Жекова. Тя обясни, че силанизиране е профилактично покритие на здрави зъби със силанти. Това е специален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Силантите предпазват от кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес. Така се осигурява 100% здрави зъби, постига се редукция на кариеса 70-75% в сравнение с несиланизирани зъби, а само три месеца след поставянето на силанта броя на микроорганизмите намалява около 300 пъти.

В рамките на програмата, в която поставянето на силанти е безплатно са силанизирани над 50 000 деца до 2013 г., а силанизираните зъби са над 160 000. За Хасковска област, обхванатите деца са 1494, а обработените зъби – 4824. Проведена е и анкета, според която 90% от родителите дават положителна оценка за програмата.

През 2010 г. при децата на 5 г. глобалните цели на СЗО е 90% деца без кариес, в България – 29%, Хасковска област – 43%, което се отчита като отличен резултат.

Областният координатор на програмата е д-р Кремена Вълкова. Тазгодишната кампания по силанизация стартира на 15 септември и ще продължи до 20 ноември. Манипулацията е бърза и напълно безболезнена.

Както Haskovo.info писа безплатните силанти се поставят в пет зъболекарски кабинета в Хасково, както и в Димитровград, Харманли, Любимец, Свиленград, Тополовград и Ивайловград.

Кампанията има и безплатен телефон: 080014546, на който всеки може да зададе своите въпроси. Сайтът пък е www.oralnaprofilaktika.bg.

 Силанти  Силанти

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
vluben
vluben
24.10.2014 16:04 16:04

mnogo sex ima v tazi gena?!!dali i e tolkova dobra kato doktor,kolkoto e krasiva?!

Back to top button