Хасково

7400 клиенти минаха през НАП в Хасково за месец

Илюстрация7417 клиенти е посрещнал и обслужил офисът на НАП в Хасково за последния месец, съобщават от приходната агенция.

Това показва извадка от „Системата за управление на опашките“ за периода 29 септември – 29 октомври. Тази система беше въведена с цел да се контролира потока от посетители, така че те да бъдат равномерно пренасочвани към свободните гишета. Системата също така елиминира необходимостта гражданите да изчакват реда си прави, тъй като електронни табла показват номера на клиента, който предстои да бъде повикан.

Най-често, в 1800 от случаите, клиентите са посетили НАП, за да подадат декларации – справки за ДДС, както и осигурителни за вида и размера на осигуряването на наети лица. 1727 души са дошли в офиса, за да изяснят здравния си статус, а 894-ма души – за да поискат или да получат вече готово удостоверение за липса на задължения.

510 пъти служителите на НАП в Хасково са предоставили техническа помощ при попълването на документи. През последния месец в офиса са издадени и 156 персонални идентификационни кода /ПИК/ на жители на областта.

ПИК е 12-цифров код, който дава достъп до електронните услуги в системата на НАП без да е необходимо наличието на  електронен подпис. След като човек вземе своя ПИК, той може да подава искане за издаване на документи, като например: удостоверение, че не дължи данъци и осигуровки; удостоверение за декларирани данни; удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права. Може също така да прави сам справка за актуалното състояние на трудовия си договор; да проверява периодично какви данъци и осигуровки дължи; както и да следи върху каква сума работодателят му плаща осигурителни вноски.

За да се получи персонален код е необходимо да се попълни „Заявление за ползване на електронни услуги, предоставяни от НАП чрез ПИК“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button