Хасково

Георги Иванов: При наводнението в Хасково имаше риба от изпуснат язовир

НаводнениеПри съботното наводнение в хасковската Градска градина е имало риба, която е от язовир и рибарници, заяви на днешната сесия на общинския съвет кметът Георги Иванов.

Той говори за бедствието по повод писмено питане от сесийната група на ГЕРБ за причините за наводнението, защо не е било обявено бедствено положение и какви мерки са взети това да не се повтори.

НаводнениеПо думите на кмета, който тогава е бил на гръцкия остров Тасос и не е могъл да се върне в Хасково заради спрените от буря фериботи, основна предпоставка за наводнението е обилният валеж в Хасково и Минерални бани. Градоначалникът допълни, че е държал връзка с кризисния щаб в Хасково, в който са участвали всички ресорни институции.

„Имаше приливна вълна и целият потоп продължи 40-50 минути. В Градската градина имаше риба, а в хасковската река такава няма. Цялото количество вода от връх Аида и Минерални бани е минало през язовир „Сираково“. Дали язовирът не е бил изпуснат, а стените на рибарниците скъсани“, попита Иванов.

Според него застрояването на хасковската река не е причина за наводнението, защото обектите са над котата на реката. Под нея пък били три моста в началото на града. Вълната била с височина 60-70 см. до метър. По-рано реката била почистена в горната и долната си част.

Според градоначалника обявяването на бедствено положение нямало да помогне, а само щяло да внесе паника у населението. Иванов посочи, че селата Клокотница и Добрич са били наводнени също от язовир. Той изрази надежда, че прокуратурата ще открие причините за бедствието в започналото разследване.

НаводнениеГеорги Иванов припомни, че през 2012-а общината е внесла проект за водния цикъл на Хасково, чието финансиране е отказано в края на 2013 г. Сега от кметството се надяват новото правителство да одобри финансирането на водния цикъл, който ще предпазва града от подобни наводнения.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че развитие по разследването засега няма. Поискана е информация от „Басейнова дирекция“ и Областна управа за потенциално опасните язовири, за това дали са били изпускани и какви са били нивата им. Информация е поискана и от метеорологичната служба в Хасково за падналите валежи. Предстои да бъдат изискани и данни от община Хасково. Едва след това ще бъдат назначени експертизи, които да определят каква е причината за наводнението и какви са щетите.

Нито една версия няма да бъде пренебрегната и всички ще бъдат проверени, уточниха от държавното обвинение, които образуваха досъдебно производство срещу неизвестен извършител след потопа в събота.
 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
da
da
31.10.2014 15:48 15:48

VREME E QZOVIRITE DA SI MINAT KAM DARJAVATA

Ne moje
Ne moje
31.10.2014 17:04 17:04

В язовир Сираково и жаби няма, а ако вземе и се скъса, половин Хасково ще се удави, а Долно Сираково, Въгларово и Болярово ще липсват на терена.

dafadsfasd
dafadsfasd
31.10.2014 18:00 18:00

asddasd

РОДИТЕЛ
РОДИТЕЛ
31.10.2014 18:48 18:48

Пълен Узунжовски глупак,да каже кой е язовира който е причинил това бедствие,и за негово сведение в градската градина няма грам вода от реката та камо ли риба да има.Истината е в застрояването на реката и неговата лакомия за пари.Аз стоях на моста на Освобождение и всичко беше ясно че от там тръгна разлива,защото там водата се забенти.У-ше Климент и квартала са най потърпевши,децата каква вина имат кмете,родителите им също.Вместо да помогнеш с каквото можеш и ти е във възможностите ти.Ама аз бях на о-в ТАСОС.На майка си в п**ката да се навреш,Узунжовец гладен, нищо не те оправдава,линч,ленч за тебе…

реалист
реалист
03.11.2014 18:39 18:39

Да се провери язовира на „Редки метали“ дали не е бил изпускан.Това е моето съмнение.Той има достъп до хасковската река

Back to top button