Хасково

Забраниха велосипедите в центъра, вдигнаха такса смет на виладжии

СъветЗабрана за карането на велосипеди в пешеходната зона на Хасково приеха общинските съветници днес.

Както Haskovo.info писа, нарушителите ще бъдат глобявани с 20 лв.

От ГЕРБ заявиха, че ще гласуват с „въздържал се“, защото предложението повтаря закона. Кметът Георги Иванов посочи, че в Мюнхен например колоездачите в пешеходните зони се глобяват с 80 евро. Той успокои, че в началото КОРЗ ще предупреждава колоездачите и едва след повторни нарушения ще глобява. Децата с триколки и тези с малки колела и родители нямало да бъдат санкционирани.

Сега пък имало оплаквания от колоездачи, че по велоалеите на „Кенана“ имало пешеходци, които им пречат.

СъветПешеходната зона на Хасково включва района: пл. „Свобода“, пл. „Атлантически“, ул. „Отец Паисий“ – от пл. „Свобода“ до театър „Иван Димов“, ул. „Варна“, ул. „Бургас“, ул. „Русе“, ул. „Преслав“ – от кръстовището с ул. „Марин Дринов“ до комплекс „Клокотница“, ул. „Велико Търново“ – от пл. „Свобода“ до пл. „Атлантически“, ул. „Марин Дринов“ – в отсечката между ул.  „Преслав“ и ул. „Отец Паисий“, ул. „Сан Стефано“.

Съветниците приеха всички докладни в дневния ред, сред които бе и тази, която вдига два пъти такса смет на собствениците на 191 имота в жилищен район „Кенана“. Това стана факт след преместването на местност „Туристическа хижа“ от пета в четвърта зона в Приложение 2 към Закона за местните данъци и такси. Става въпрос за имотите зад вилата на МВР. До сега собствениците на имоти в местността „Туристическа хижа“ имаха 1.5 промила такса смет. След промяната тя ще стане 3 промила, колкото е за всички в местност „Кенана“. Двете местности представляват жилищен район „Кенана“ и са с еднакви показатели за определяне на зоната – имат еднаква инфраструктура и организирано сметосъбиране.

В началото на сесията клетва като общински съветник от групата на ГЕРБ положи д-р Стефка Вълкова. Тя зае мястото на Евгения Ангелова, която влезе като депутат в новия парламент.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

12 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
31.10.2014 15:46 15:46

„Децата с триколки и тези с малки колела и родители нямало да бъдат санкционирани. “ ТЯ ЦЯЛАТА НИ РАБОТА ВСЕ Е ЗА ЕДНИ МОЖЕ ЗА ДРУГИ НЕ :)))))

Милена
Милена
02.11.2014 12:45 12:45

Както в Хасково, така и .. „В Мюнхен обичат „баварците”, но повече карат велосипеди. За тях даже има карти за градския транспорт, в случай че няма специална алея или завали дъжд.“
Още интересни факти за сравнение може да си прочетете сами:
http://jivotatdnes.bg/index.php?page=article&id=12250
Изводите (прилики и разлики) може също да си направите сами..

qgosan chovek
qgosan chovek
01.11.2014 19:41 19:41

Tova e bezobrazie !!! Redno e da stimulira horata da sportuvat chrez koleloto i da ne zamursqvat tolkova vuzduha dvijeiki se s koli !!!

nik
nik
01.11.2014 17:55 17:55

KMETE kaруците на циганите кога ще спреш??????????? Свободно пасящите крави и коне в ж.к.Орфей КОГА ще спреш??????? Ходил си много на вънка много свят си видял вземи се в ръце и направи нещо ХУБАВО за този град!!!

...
...
31.10.2014 22:17 22:17

Ще си карам по цял ден в центъра, тъпако! Първо направи вело алея, после се погрижи и за някои некадърни шофьори летящи по някои от улиците, които явно вече на теория съм длъжен да използвам. Накрая отиди на майната си… Кога ще заминеш и няма да се върнеш? Кога ще направиш нещо разумно и положително за гражданите? Кога ще спреш да работиш само за ПАРИ? За да не отворим и темата за Lafka, защото и те са из целия град. Погрижи се за безопастноста на децата с колелата, които задължаваш да караш по улиците… И да аз ще карам из центъра, а ако искаш да ме глобиш, добре си дошъл :)

велосипедист
велосипедист
31.10.2014 21:18 21:18

Нека ме глобят… ако успеят да ме хванат…

Васко Василев
Васко Василев
31.10.2014 21:10 21:10

Преди да забранява велосипедите в центъра, крадливият кмет да каже къде открадна парапетите на най-натоварения булевард Г.С. Раковски и да вземе да сложи легнали полицаи до училище Иван Рилски например. Защо смени спирките на градския транспорт с никому ненужни кутийки, на които повече от 1 човек на пейката не може да седне и навсякъде има реклама на цигари?! На кого пречат колоездачите в центъра. То едно здравословно нещо ще правят хората и малоумника ще го забрани! Марш в Узунджово! Искам да видя как някой ще дойде да ме глоби! Ще ме хване за х-я!

велосипедист
велосипедист
31.10.2014 21:07 21:07

Когато кмета направи вело алеи ще спра да карам по центъра и пешеходните пътеки. Кметът ни сравнява с Мюнхен, добре нека да се сравняваме… В Мюнхен навсякъде има вело алеи и хората не се чудят къде да карат. Да има вело алея и да не караш по нея… тива е наръшение. Но в България и особено в Хасково кметът не знае какво значи думата „вело алея“ когато я научи и когато построи нещо такова щ, карането по центъра ще спре. Иначе трябва да измислят летящи колела…

...
...
31.10.2014 20:31 20:31

В Мюнхен има велоалеи…

~gost
~gost
31.10.2014 17:29 17:29

Честито! Само така ще настигнем Мюнхен, с който ни сравнява кмета. Каунска работа.

Подуване
Подуване
31.10.2014 17:09 17:09

Хасково пълзи към Пловдив, да се готви Клокотница. Скоро и те ще се окажат в широк център.

do vsi4ki
do vsi4ki
05.11.2014 18:17 18:17

Не ми харесва идеята на кмета и това, че забрани да караме велосипеди в пешеходните зони, но доколкото си спомням това не е идея на кмета, а идея на майки, на които велосипедистите пречат….Не оправдавам кмета и не съм от неговият антураж, но както винаги каквото и да се направи в нашата държава, просто хората пред компютрите, няма да са доволни, па било то и кмета да удовлетвори желанието на майките, които между другото няма да бъдат глобявани….Всичко хубаво, ама пак си е побългарено….

Back to top button