Хасково

490 от региона вече си декларираха доходите пред НАП

Илюстрация490 жители на Хасковска област вече са декларирали пред НАП доходите си от предходната година, съобщават от приходната агенция.
 
Близо една трета от тях са го направили онлайн – с електронен подпис или ПИК.
 
Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат със ставка от 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък.
 
Например едноличен търговец, чиято дейност е производство на керамика, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто. 
 
Едноличните търговци, които през 2014 г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2015 г. 
 
Формулярите се подават до 30 април 2015 г., като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок.
 
Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март по електронен път, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. Изпращането на документите по електронен път може да стане с ПИК, като получаването му е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице, или с електронен подпис.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button