Хасково

Търсят с полиция собственици на апартаменти за санирането

СаниранеС полиция издирват собственици на апартаменти да дадат съгласието си за безплатното саниране, оплакаха се домоуправители на днешната среща с регионалния министър Лиляна Павлова в Дома на техниката в Хасково.

Други домоуправители се жалваха, че има апартаменти, в които живеят възрастни хора, прехвърлили жилищата си на деца в чужбина, които също трудно могат да дадат съгласието си.

СаниранеПавлова обясни, че е добре всички в панелките да декларират съгласието си и не е пречка ако някой дължи сметки и данъци.

Павлова бе категорична, че асансьорите нямат да бъдат подменяни с нови и втора употреба или ремонтирани. Единствено можела да бъде подобрена енергийната им ефективност.

Остъклените тераси и вече готовите дограми и изолации няма да бъдат подменяни ако отговарят на изискванията за качество. Можело да се преподредят някои климатици и да се уеднакви цвета на сградата.

Министърът посочи, че ако в съседство на санираната сграда има газопровод или топлофикация към нея могат да бъдат пуснати съответните връзки. Павлова подчерта, че от понеделник вече има възможност за подаване на заявленията за регистрация. Ще има публичен регистър и първите ще получат най-напред финансиране. Приоритет имат най-старите панелки – строени между 50-те и 70-те години.

В сградите, където има ведомствени жилища или такива на банки, съответните министерства, с помощта на областния управител, или банките, трябва да декларират съгласието си. Там където има търговски обекти и апартаменти с един собственик, той трябва да декларира, че държавната помощ не надвишава 200 000 евро или 396 000 лв., в противен случай си плаща сам санирането.

СаниранеДомоуправител посочи, че в Хасково има два блока с по два входа, които сега се санират с пари от Европа. Павлова каза, че това не е пречка останалите да кандидатстват, включително и тези, които вече са стартирали.

Замкметът Нели Станева съобщи, че в общината вече има работна група от специалисти, които могат да помогнат на гражданите в изчисляването на идеалните части. Предвиждат се срещи с домоуправителите, включително и индивидуални.

Павлова каза, че се надява с този 1 млрд. лв. за санирането, да се съживи и строителния бранш. Тя заяви, че по тази причина няма да се толерира една или две фирми да извършват санирането в един град и препоръча всеки блок да бъде даден на една по-малка фирма.

Министърът гарантира, че всички общини имат равен шанс, без значение от партийната принадлежност на кмета.

Въпреки че срещата с Лиляна Павлова бе по актуална тема, голямата зала в Дома на техниката не можа да се напълни.

Саниране  Саниране 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

11 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
хасковлия
хасковлия
31.01.2015 13:56 13:56

ХА СЕГА ДЕ !! ПАВЛОВА ПИТАЛА ЛИ Е КМЕТА– АКО ИМАШ НЕПЛАТЕНИ СМЕТКИ И ДАНЪЦИ– ДАЛИ МОЖЕ ДА ПОДАДЕШ МОЛБА ЗА САНИРАНЕ В ОБЩИНАТА !! ИЛИ ИЗОБЩО ДА ПОДАДЕШ НЯКАКВА МОЛБА !

123
123
01.02.2015 17:41 17:41

Първо в договорът изрично трябва да се упомене, че сдружението е единствено за саниране.
Второ- полицията не може да търси никой собственик само защото е такъв. Той не е престъпник и не е длъжен да си санира жилището.
Трето не подвеждайте хората с некомпетентността си и с бомбастични заглавия от Търсят с полиция …., глупаво е.

Охохох
Охохох
01.02.2015 14:33 14:33

ТЪПАК ,В ДОГОВОРА КОЙТО ПОДПИСВАШ НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ С ЦЕЛ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА САНИРАНЕ !

filadelfia
filadelfia
01.02.2015 13:18 13:18

Oho такива глупости си написал, че чак ти завиждам на развинтеното въображение. Какъв съдия изпълнител, какви пет лева. Това сдружение се създава ЕДИНСТВЕНО И САМО за целта на санирането. Няма други права, няма и други задължения.

ХАХАХ
ХАХАХ
31.01.2015 23:32 23:32

Вижте, държавата дава парите за саниране, но само в случай, че собствениците в сградата регистрират сдружение – ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ. Това юридическо лице вече ще има не само право на помощ, но ще има и отговорности и други юридически лица ще могат да го съдят за задължения към тях (заради такива на собственика Х в сградата към Топлофикация или към Енергоразпределително дружество например, КОИТО ВЕЧЕ ЩЕ СА ДЪЛГОВЕ И НА СДРУЖЕНИЕТО). И тогава съдия-изпълнителят ще може да описва и продава цялата сграда, което предполагам няма да е приятно на много собственици на жилища в нея. Поне така си мился, дано да греша, но може и да не греша. Който иска си поема сериозно риска. Възгласът „оле-ле-е-е, какво станА?!“ съм го чувал не веднъж.

СИРИЗА
СИРИЗА
31.01.2015 20:55 20:55

далаверата е в това че при частно саниране алпинист взема по 30 ЛЕВА а при това на кака ви лиляна и бати ви делянчо санирането е записано да струва 100 ЛЕВА

OLYA
OLYA
31.01.2015 18:00 18:00

GLEDAM OT D-GRAD IMA PREDPRIEMACH NA SNIMKATA VLADKO TOI KAKVO CHAKA DALAVERKA SIGURNO SHTOTO NE E KRAL HICH HAIVANA……:D

Анонимен
Анонимен
31.01.2015 17:05 17:05

Ти пък откъде знаеш кои са герберасти а?Да не водиш картотека и досиета бе да ти го ръгна в долната част на гръбчето…

ало гост
ало гост
31.01.2015 14:21 14:21

Нещо се бъркаш,да беше дошъл имаше много домоуправители, така ти оттърва да пишеш. В голяма грешка си

Анонимен
Анонимен
31.01.2015 13:57 13:57

разглеждайки подробно снимките към статията, едва ли ще забележите повече от 20-30 домоуправители. Повечето са гербаджийски подлоги /млади и не толкова млади активисти/, техни приятели /за да правят калабалък/ и тук-там няколко търсачи на далаверки.

Бай Иван
Бай Иван
02.02.2015 9:48 9:48

Санирането на панелките е тема, която не излиза от новините. В същото време цели области от страната са в бедствено положение. Във Вършец има къщи, в които снегът и дъждът валят на подовете, защото покривите са отнесени. Домовете на хората в Мизия така си стоят, поразени от наводненията. Списъкът е дълъг и е мъчително да се изброяват хилядите адреси на бедите и нещастията.
За тези хора пари няма. Дори и ония, които са застраховали имотите си, не могат да влязат в контакт със застрахователите, защото няма ток и молиблните мрежи са прекъснати.
Пари няма и за почистване на речните корита и канализациите – основна причина за наводненията.
Каква е тая власт, която с цената на това да облагодетелства приближените до нея строителни фирми и готова да им налее над 1 млрд. лв., а загърбва живота и здравето на обикновените хора? Ами, познахте. Това е една престъпна власт. Власт на едно криминално правителство, подкрепено от бандити, крадци и измамници. Действията и бездействията на тия управници не се побират в семантичните рамки на понятието „цинизъм“.
България е републиката на природните бедствия.

Back to top button