Хасково

8 от региона в най-престижната астрономическа олимпиада

Олимпиада8 гимназисти от Хасково и Димитровград участват за пръв път и се класираха за втория кръг на най-престижната астрономическа олимпиада, тази на Санкт Петербург.

ОлимпиадаОт България в първия кръг на олимпиадата се включиха 49 ученици, от които 40 бяха допуснати до следващия етап.

От Хасково се явиха 7 възпитаници на Астрономическата обсерватория при ОП „Младежки център“ с ръководител Йоанна Кокотанекова, като и седмината се класираха за втори кръг, който за тях ще се проведе в Хасково.

За този етап от олимпиада се класира и 11-класничката от ПМГ „Иван Вазов“ Кристина Кирова с ръководител Димитър Кокотанеков от димитровградската обсерватория „Джордано Бруно“.

ОлимпиадаВторият кръг е разделен на два тура – теоретичен и практически. Теоретичният за учениците от 6 – 9 клас се проведе днес в Младежкия център. За него се класираха 8-класниците от ГПЧЕ „Асен Златаров“ Георги Васев и Петя Димитрова и Никол Стоева и Женя Желева от ПМГ „Боян Петканчин“. Младите астрономи решаваха задачи в продължение на 4 часа.

Теоретичният кръг за по-големите е на 28 февруари и за него от Хасково се класираха: Байрям Байрямали, Виктория Мирчева и Димитър Каналиев от ПМГ „Боян Петканчин“.

Практическият тур за всички участници е на 1 март.

Вторият кръг на Българската национална олимпиада по астрономия пък ще се състои за 20 февруари.

Кокотанеков съобщи, че на 20 март от нашите географски ширини ще може да се наблюдава частично слънчево затъмнение – слънцето ще се закрие на 50%. На 28 септември пък ще има пълно лунно затъмнение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
01.02.2015 17:13 17:13

И КАКВО ОТ ТОВА? СЕМЕЙСТВО НЕПОЧТЕННИ ГНУСНИ ХОРА ,ПО ЛЕКОТО И МЕКОТО!

Vili
Vili
02.02.2015 18:41 18:41

Писмна ми от тези двамата безхарактерни бюдолизци. След като през последните години все печелеха децата им, сега се изявяват със комшийчетата. А да питам Кокотенакова най- накрая взе ли някой от докторантските си изпити??? Ха- ха – ха вечната докторантка на пенсионна възраст. Гнусна некадърна лелка с болни амбиции!!!

Ivan
Ivan
03.02.2015 13:30 13:30

Е и аз съм им сърбал помията на тези, жената е супер нагла и тъпа. Каква докторантка, това е начална провинциална даскалка бутана от мъжъХ и -директор на въздух под налягане. Селски първенци, лизачи….ама извън селото- нищо не става от тях. Язък за мастилото.

Back to top button