Регион

Фотоизложба за бесарабските българи откриха в Свиленград

ИзложбаИзложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“ бе открита снощи в Арт галерията на Свиленград.

ИзложбаИзложбата гостува до 6 март по покана на общината и се организира в рамките на градските чествания по повод 3 март – Деня на Освобождението на България. Изложбата се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област, като най-старите от тях датират от първото десетилетие. Различни моменти от живота, свидетелствата за които са взети произволно от променящи се политически епохи в Бесарабия, Таврия и Крим. Тези територии са били под различно политическо влияние през годините, но българите успяват да запазят духа си буден.

Младите българи от Български младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ са събрали снимките от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна.

Експозицията е допълнена със снимки на българи от Таврия и Крим, предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки“ и дружество „Балкани“ – Мелитопол.

Над 200 000 българи живеят в пределите на Украйна и Молдова. Изложбата в Свиленград е поредната съвместна инициатива между Конгреса на българите в Украйна и община Свиленград. Миналата година трупата на Българския драматичен театър от Одеса гостува в Народното читалище „Просвета – 1870“, където представи пиесата „Декамерон“. Тази година през месец май трупата отново ще гостува на свиленградска сцена.

Изложба  Изложба 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button