Хасково

Проверяващи по история: Четете само учебниците за кандидат-студентските изпити

СрещаПрофесори по история от водещите родни университети се срещнаха с кандидат-студенти в хасковското читалище „Заря“.

Срещите се организират вече над 30 г. от Историческо дружество „Клокотница“-Хасково с председател Ангел Попов.

Професорите, които са и проверяващи на изпитните работи, се обединиха около мнението, че кандидат-студентите трябва да се готвят по учебниците за средното образование и да не се разсейват и объркват със странична литература.

СрещаПроф. Евгения Калинова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съобщи, че темите в конспекта са като миналата година. Нейният най-важен съвет е младежите да кандидатстват там където искат, а да не се съобразяват с препоръки и статистики.

„Кандидат-студентите трябва да наблегнат на основните дати и събития и да се готвят по съществуващите учебници. Не е задължително да ходят на курсове в София. Младежите могат да посещават и такива в Хасково за да организират знанията си и да се фокусират върху акцентите. Те трябва да знаят структурата на темата и логическите връзки. Най-много държим да има логически връзки между събитията, а не само хронология без мисъл. Дори бих си затворила очите за някоя техническа грешка на дата, но логическа грешка не бих подминала“, каза проф. Калинова.

Сред съветите е и кандидат-студентите да не започват веднага с писането на изпита, а първо да помислят 15-20 мин. за хронологията и структурата на темата. Ако някоя дата е забравена да не се импровизира, а да се пропусне.

След срещата с младежите последва и Национална историческа конференция, която премина при засилен интерес.

 Среща  Среща
 Среща  Среща

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button