Хасково

Абитуриенти се отказаха от балните си тоалети, даряват парите за болни

СрещаАбитуриентите от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ в София се отказват от балните си тоалети и ще дарят парите за закупуването на инхалатори за болните от муковисцидоза у нас. Един от тях струва 450 лв.

СрещаТова съобщи на отбелязването на Деня на редките болести в Хасково Светлана Атанасова от Димитровград, която е член на Управителния съвет на Асоциация „Муковисцидоза“. „Това е един много благороден жест от страна на абитуриентите от Втора английска. Младежите за поредна година отиват на бала си с бели тениски, а парите за тоалети даряват за лечение на страдащи от редки болести. През миналата година те събраха 20 000 лв. за така наречените пеперудени деца, чиято кожа се наранява от най-малък допир. Надяваме се и абитуриенти от Хасковска област и страната да подемат инициативата. Все пак сега зрелостниците купуват по 2-3 тоалета за отделните бални вечери. Парите за един от тях могат да спасят човешки живот“, призова Атанасова, чиято 18-годишна дъщеря страда от муковисцидоза. Болните в Хасково пък са трима, а в страната – 210.

Днес в Медицинския филиал на Тракийския университет в Хасково за пръв път бе отбелязан Денят на редките болести. Това стана на среща-разговор в зала „Флорънс Найтингейл“ и бе открита от замдиректора Таня Паскалева.

СрещаСред многобройните гости бяха и ученици от хасковската Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров“, които поискаха да организират благотворителни акции в своето училище.

По проблемите за редките болести говориха още студентката във филиала Климентина Димова и Теодор Батуров, основател на Сдружение „Защо Доброволец“. Публиката изгледа и документалния филм „+ Един живот“ с режисьор Екатерина Костова.

На събитието присъстваха и специалисти по здравни грижи от МБАЛ „Хасково“.

От Медицинския се бяха подготвили и с щанд с брошури за редките болести. Във фоайето е подредена и тематична фотоизложба.

В края на срещата студентите, преподавателите и гостите пуснаха в небето 30 балона. Мотото е „Ден след ден, ръка за ръка!“.

 Среща  Среща
 Среща  Среща
 Среща  Среща
 Среща  Среща
 Среща  Среща

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
София
София
28.02.2015 15:17 15:17

Браво !!!
Дано повече абитуриенти напраят този жест !

читател
читател
28.02.2015 17:24 17:24

Кому са нужни такъв „героизъм“ и показност!? Абитуриентският бал е един прекрасен миг в живота и не е нужно никой да се лишава от бал и тоалет, разбира се без излишна кичозност. Отделно би било добре да съберат пари и да се включат в кампанията, без толкова показна жертвоготовност.

Светлана Атанасова
Светлана Атанасова
28.02.2015 19:37 19:37

Панаир На Добрината:

https://www.facebook.com/panairnadobrinata

Тазгодишните абитуриенти целят, както да повишат информираността у обществото спрямо редките заболявания, така и да привлекат обществен отзвук и внимание у отговорните институции, като заменят скъпите рокли и костюми с бели тениски на деня на изпращането си.

http://www.novjivot.info/2015/02/28/9797/

http://lifewithcf.org/?p=862

С благодарност към всички, които подкрепят пациентите от муковисцидоза в България. С този благороден жест Вие давате пример и учите на благотворителност обществото. Това е инициатива с лавинообразен ефект, който ще се натрупва, а резултата е прекрасен. Вие дарявате надежда и смелост на всички пациенти страдащи от редки болести, че не са сами в тяхната борба. Благодаря!

ОТЙКЩЙАШЪОМЛ
ОТЙКЩЙАШЪОМЛ
03.03.2015 10:37 10:37

БРАВО МЛАДЕЖИ – поздравявам ви за всеотдайността и съпричастността *** красиво е че намирате ценностите си в други неща, а не в ненужна показност и снобизъм! Горда съм, че сте такива младите хора – познавайки нуждите на другите и претегляйки приоритетите в живота. ПОЖЕЛАВАМ ВИ МНОГО КЪСМЕТ ВЪВ ВАШИТЕ НАЧИНАНИЯ *

Back to top button