Регион

Показаха 150 мартеници на изложба в Одрин

ИзложбаИзложба „Мартеницата – български символ на радостта и надеждата“ беше открита в Одрин, в църквата „Св. св. Константин и Елена“. Повод за събитието е уникалният български празник Баба Марта. Организатор е Историческият музей в Свиленград със съдействието на доброволеца към църквата Христо Христов.

ИзложбаНад 150 различни мартеници и мартенски сувенири са представени в православния храм. Част от тях са изработени от възпитаници на свиленградските училища ОУ „Иван Вазов“ и НЧ „Христо Попмарков“, които участваха в конкурс към музея. Други са предоставени от жените от Клуб на пенсионера „Ал. Кипров“ 1. Изложени са мартеници, характерни за стародавните ни традиции от бяло-червени усукани вълнени и памучни конци, допълнени с мъниста или пендари, фигурките на Пижо и Пенда, пискюлите за домашните животни, изплетени на една кука вързалки за ръка, плетени изображения на цветя, животни и птици и други. Наред с това са представени и модели с иновативни форми и материали като компютърни мишки, оцветени в бяло и червено, бутилки, обвити с наплетени народни носии, дръвчета от сурови клонки, обвити със зелени, бели и червени конци и други.

ИзложбаЗа значението и символиката на мартеницата разказа директорът на музея Елена Митева. Само в България съществува обичаят на първи март хората да се кичат с мартеница като амулет за здраве и защита. Белият цвят символизира мъжкото начало, силата, радостта, чистотата, а червеният е символ на женското начало, знак на кръвта, на зачеването и раждането, на здравето. Тя изтъкна, че опознаването на традициите и обичаите между народите е път към разбирателство и мир и е част от съвременния мултикултурен начин на живот.

Разнообразието и майсторската изработка на мартениците очароваха одринската публика. Откриването премина при голям интерес от страна на местните медии. На всички присъстващи бяха завързани мартенички. Изложбата разгледаха и генералният ни консул в Одрин Любомир Попов и съпругата му.

Мартениците ще останат в храма „Св. св.Константин и Елена“ до първа пролет, а след това ще бъдат изложени в музея в Свиленград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button