Регион

Застреляха царски орел, прострелван и преди

ОрелЦарският орел Кралчо бил намерен убит на 28 февруари от екип на БДЗП в района на община Елхово, алармират от дружеството.

Специалистите припомнят, че преди малко повече от година, орелът бе спасен сред прострелване.

След направена рентгенография в центъра на Зелени Балкани бе установено, че в тялото на птицата има сачми.

ОрелТъжната сага на Кралчо започва в края на януари 2014 г., когато служители на община Свиленград намериха птицата в безпомощно състояние в района на с. Райкова могила. Тежко пострадалият орел бе транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, където ветеринарните лекари направиха и невъзможното, за да го спасят. Орелът беше със счупено крило и крак и 4 сачми в тялото. След много грижи, птицата успя да се възстанови и беше пусната в дивата природа на същото място, където бе открита. Преди това обаче на царския орел бе поставен сателитен предавател, предоставен от БДЗП, който да дава информация за неговите движения и местонахождение.

Орелът Кралчо не сформира двойка след инцидента, а остана да се скита сам. В края на февруари тази година предавателят на Кралчо започна да излъчва наземен сигнал, който обикновено е знак за това, че птицата е в беда и не се движи. Двама експерти на БДЗП посетиха мястото, от където бе последният GPS-сигнал и откриха останки от птицата, както и нейния сателитен предавател.

За случая са сезирани всички компетентни органи и се водят съответните действия за откриване на извършителя. Отстрелът на грабливи птици е криминално деяние, което според Наказателния кодекс, чл. 278, ал. д, се наказва с глоба от 5000 до 20 000 лв. и лишаване от свобода до 5 г.  Царският орел е една от  най-редките птици както в България, така и в световен мащаб. У нас са останали едва 25 двойки. Загиването на дори една птица, оказва драматично влияние върху националната популация на вида, тъй като представлява 4% от нея.

Орел  Орел 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Василев
Василев
06.03.2015 9:11 9:11

Е,тоя ми го дайте и полиция,и другите правораздавателни органи няма да му трябват.

Back to top button