Хасково

В Динево не спят при всеки дъжд, чакаме сняг и виелици

ДиневоЧервен код за сняг и вятър е обявен за събота в Хасково. Според прогнозите на Министерството на околната среда и водите през следващото денонощие отново се очакват значителни снеговалежи с  количества от 60-80 л/кв.м. Ще духа умерен временно силен северен вятър, ще има условия за виелици и навявания.

Предупреждава се и за покачване на нивата на реките. От областната администрация в Хасково съобщиха, че водните обекти се следят и засега няма опасност от наводнения. В Динево обаче при всеки проливен дъжд хората от близките до реката къщи не спят.

Минка Йорданова живее в първата къща до реката. Дворът й се залива всеки път при повишаване на нивото й, а три години след голямото наводнение през 2012-та все още не е успяла да възстанови щетите в дома си. Според нея е крайно време някой да вземе мерки и да почисти коритото на реката, както и да се построи дига от страната на къщите. При всяко наводнение хората там губят посевите си, а водата е успяла да отнесе близо 8 метра от нивата на семейството.

В съседната къща живее баба Стоянка, която една оцеля при наводнението преди 3 години. Тогава тя за първи път решила да не спи в лятната кухня, която е била нейният дом и се прибрала в къщата при младите. Късметът я спасил, защото сутринта всичко било във вода, а лятната кухня се срутила.

Според прогнозите този път толкова големи наводнения няма да има, но нивата на реките ще се повишат значително в следващите два дни.

 

Динево

Минка Йорданова
 

Динево

Стоянка Иванова

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button