Хасково

Пианистка с хасковски корен свири в символа на музикална Виена

ПианисткаТалантливата пианистка Ирина Георгиева, която има хасковски корен, за първи път ще свири в зала „Музикферайн“ в австрийската столица Виена.

В резиденцията на виенските филхармоници тя ще изпълни творби на Роберт Шуман и Морис Равел. Концертът в символа на музикална Виена в неделя е най-хубавият осмомартенски подарък от Ирина за хасковската й баба Живка Георгиева.

Едва 6-годишна Ирина Георгиева  излиза  на сцена и получава първата си награда на  конкурс. На 8-годишна възраст изнася първия си солов концерт. След като завършва Софийската консерватория концертира с филхармоничните оркестри на София, Варна, Плевен, Шумен. През 2001 г. става една от най-надарените ученички в майсторския клас на проф. Рудолф Бухбиндер в  Базелската музикална академия. С утвърдено вече име в музикалния свят тя изнася редовно концерти в Швейцария, Италия, Франция, Англия, Мароко, балканските страни, ЮАР. Репертоарът й обхваща музика от епохата на барока до модерни творби.   Критиците по цял свят не пестят суперлативи за таланта на Ирина, за която пишат, че художественият й потенциал е необятен. Пътят й по световните музикални подиуми е белязан с многобройни награди и отличия от конкурси.

Хасковските любители на класическата музика си спомнят участието преди години на малката Ирина Георгиева като солистка в концерт на Хасковския симфоничен оркестър, който за съжаление вече не съществува. От тогава в Хасково не са слушали изключителната изпълнителка.

В „Музикферайн“ свирят най-големите световни музиканти, припомнят меломани. От най-известната концертна зала в Австрия и една от най-популярните в целия свят всеки първи януари  гледаме по телевизията традиционния новогодишен концерт на Виенската филхармония – събитие в световната музикална култура. Това е една от трите зали с най-добра акустика в света, заедно с Консертгебау в Амстердам и Симфоничната зала в Бостън.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.03.2015 17:42 17:42

bravo e malko da se kage.

Back to top button