Хасково

Кръстиха хасковски парк „Арменци“, ДПС – против

ПаркХасковски парк бе кръстен „Арменци“ с решение на общинския съвет.

Той се намира между улиците „Христо Ботев“, „Петър Берон“, „Петко Славейков“ и „Епископ Софроний“.

Преди гласуването имаше дебат, в който Танер Емин от съветническата група на ДПС поиска от докладната да отпадне текста, че именуването на парка се прави в навечерието на 24 април – Международният ден в памет на жертвите на геноцида срещу арменците. През 2015 г. се навършват 100 г. от тази трагична дата.

Железан Узунов пък от „Коалиция за Хасково“ заяви, че ще гласува против, защото получил много обаждания срещу именуването на парка, който бил отдавна известен в Хасково като „Мерсито“. Така той си навлече гнева на колегите си от групата, като се чуха и гласове за неговото изключване.

Кметът Георги Иванов каза, че проблема с именуването на парка е изкуствено създаден. Той не отрече, че е имал телефонни разговори с представители на турското консулство, но не пожела да раздухва скандал. „Дали е имало геноцид над арменците да го решават големите, но те са били гонени. Вчера като откривахме плочата на тракийци никой не протестира“, посочи кметът, който заяви, че арменците тук имат своята история, както и турците у нас са българи с турски произход.

Антон Иванов от ГЕРБ пък отбеляза, че дали я има или не датата 24 април в докладната, това няма да промени историята.

В залата присъстваха представители на арменската общност.

В крайна сметка докладната бе приета с 30 гласа „за“, един –  „въздържал се“ и трима – „против“, като от ДПС присъстваха само половината съветници.

 Парк  Парк
 Парк  Парк

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

10 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гражданка
гражданка
27.03.2015 11:52 11:52

Вижте какво,както и да го кръстите, ние си го знаем и Мерсито и Арменския парк.Аз съм на 60г.израснала съм на този парк,моите деца и внуци също.Всеки ден минаваме от там.Няма значение как е,важното е,че е чисто,спокойно,поддържа се.Нас това ни интересува!Добре сте направили, че сте зарадвали арменците,те го заслужават!

Кеворк Ованесян
Кеворк Ованесян
27.03.2015 19:01 19:01

Браво,прекрасно решение.На вниманието на кметската управа.В същия парк има паметник от десетилетия.Този паметник е такова недоразумение,че все едно да има паметник на Осама Бен Ладен.Стотици хора минават през парка и съм сигурен,че не знаят кой е Санкето.Надали в света има държава в която да има паметник и хората да не знаят на кого е.Живея от 66г.съвсем наблизо и знам за какво става въпрос.

Човека на кмета
Човека на кмета
27.03.2015 18:30 18:30

Аааа, каквото каже кмета бе, кво му мислите вие тука, то има кой да мисли вместо вас. На овцете не им се полага да мислят, който опита – ножа….

Анонимен
Анонимен
27.03.2015 16:01 16:01

Пандулева малко ли ти бе като кладеше от Банката.

kauni
kauni
27.03.2015 14:07 14:07

eee tolkova umni kauni na edno myasto ne sam vijdal..

Бай Коста Арнаудов
Бай Коста Арнаудов
27.03.2015 13:33 13:33

Ало, общинският съвет, не сменяйте имената на старите места в Хасково, защото историята ще ви го върне и ще ви отмине без да отбележи управлението ви. Ще ви цитирам откъс от спомените на К. Арнаудов: „Южно от днешната Народна банка, през улицата имаше наредени малки схлупени постройки, в които се помещаваха разни дюкяни и жилища на арменци и българи. В едното от тези дюкянчета, на мястото дето по-късно д-р Маймунков построи жилище се настани новооткрития магазин на Ат. Михайлов, който прекръстен от децата на околната махала, доби името „Мерсито”. „Мерсито не се нуждаеше от никакъв друг адрес с улица и номер…. „ Какво разказва по-нататък бай Коста Арнаудов всеки може да прочете в неговите публикувани още през 60-те години спомени. Коста Арнаудов е известен местен търговец и общественик, със своите заслуги към града и най-важното неговите спомени предават на поколенията послание да не бягаме от своето минало, и още по-малко да се опитваме да го префасонираме, каквото се опитват да направят сега в Общинския съвет с мястото, което от първите години на 20 в. и до днес е известно като парка „Мерсито”. Преди години местни комунистически лидери се опитаха да прекръстят Хасково на името на Ана Маймункова – Маймунков град, ужас. Добре, че не е минал този опит защото сега щяхме да сме маймунковци, а не хасковци. След това прекръстиха Кенана на Парк на победата, а Ямача на Младежки хълм, ама никой не ги нарича с тези имена. Да позим ревниво местната история и да се гордеем с нея, това трябва да подкрепят местните общински съветници и градски управници, а не да се чудят как да я заличат. Представяте ли си, ако в Пловдив на някой си му дойде на ум да прекръсти „Джумаята” какво ще се случи ??????????????

гост
гост
27.03.2015 13:20 13:20

За парка не знам, ама ей тия на снимката съсипаха града. Само плюят кмета , а като е да го сложат на хората заедно узаконяват схемите му.

СРАМОТА
СРАМОТА
27.03.2015 12:47 12:47

СРАМОТА ,ШЕПА АРМЕНЦИ ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ ЗА ГРАДА НИ,СРАМОТА В ГРАД ХАСКОВО ЖИВЕЯТ ОКОЛО 480 ДУШИ С АРМЕНСКО ПОТЕКЛО .

СРАМОТА

браво!
браво!
27.03.2015 12:38 12:38

Браво за решението! А тоя Железан бързо да бъде изхвърлен от списъците с мераклии за следващия ОС! Пълен тъпънар и грешка!

Анонимен
Анонимен
28.03.2015 8:22 8:22

кеворк ти си ПЕДЕРАС

Back to top button