Регион

Димитровградски гимназисти станаха евродепутати за ден

ПМГ в Страсбург24 ученици от Природо-математическата гимназия в Димитровград влязоха в ролята на евродепутати в парламента в Струсбург. Гимназистите участваха в програмата Евроскола заедно с представители на още над 20 държави.

Програмата Евроскола съществува от 20 години и за нея парламентът харчи по няколко милиона годишно. Целта е учениците от Европейския съюз да се запознаят с начина на работа на институцията и да се почувстват част от нея. Те участват в дебати и задават въпроси на представителите на парламента, а след това в тематични групи изготвят доклади, които представят в пленарна зала, също както истинските евродепутати.

ПМГ в СтрасбургЗа да участват в програмата учениците от ПМГ – Димитровград са спечелили регионално състезание през есента.

В парламента българските представители зададоха въпроси, свързани със сигурността на съюза, а в изготвянето на докладите представите свои предложения за решаване на част от проблемите в Европа. Част от тях бяха свързани с приемането на бежанци. Според гимназистите удачно би било отговорността за тях да бъде споделена от всички държави – членки, а не само от тези, в които се озовават чужденците първоначално, както е сега.

От администрацията на Европейския парламент похвалиха представителите на Димитровград и уточниха, че българите винаги се справят добре в дебатите по време на програмата.

Придружаващите учители Галина Караиванова и Тодор Тодоров, както и директорът Илияна Славова също участваха в дебати със свои колеги от цяла Европа.

 ПМГ в Страсбург  ПМГ в Страсбург
 ПМГ в Страсбург  ПМГ в Страсбург
 ПМГ в Страсбург  ПМГ в Страсбург

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button