Хасково

Свикаха среща за „Тракиец“, чакат нови валежи и вдигане на нивото

ТракиецСъстоянието на яз. „Тракиец“ след проливните дъждове и снеготопенето и вероятността за нови валежи в близките 15 дни, които могат да повишат обема му, бе темата на провелата се днес работна среща, организирана от областния управител Добри Беливанов, съобщават от пресслужбата на областна администрация.

ТракиецСрещата се организира със съдействието на община Хасково, пожарната и „Напоителни системи“. На нея присъстваха кметовете на населени места по поречието на р. „Олу дере“, в която се изпуска „Тракиец“, както и представители на институции, ангажирани с проблема.

Сега в язовира има 9 млн. куб. м. свободен обем. При очакваните нови валежи е възможно нивото да достигне преливник.

„Преливането на язовир през преливник е нещо нормално и не представлява аварийна ситуация. Нивото на реката ще се повиши, но няма опасност за населението“, обясни пред присъстващите комисар Николай Вълчев, началник на областната противопожарна служба.

ТракиецНачалникът на Метеорологичната обсерватория Спас Александров информира, че само през март количеството на валежите в областта е от 110 до 180 л/кв. м., при нормални стойности за този месец от 36 до 50 л/кв.м. Почвата е преовлажнена най-вече в повърхностния си слой. Очаква се пролет с валежи, а е възможно такова да е и лятото на тази година.

От „Напоителни системи“ обясниха, че от септември допреди няколко дни са изпускали по 5.5 куб. м./сек. от яз. „Тракиец“, но поради повреда на едно от съоръженията потокът на изпускане сега е намален до 3 куб.м./сек. Нивото на валежите бе такова, че за близо 200 дни сме изпуснали обем, равен на обема на целия „Тракиец“ или около 100 млн. куб. м. вода, казаха специалистите. Те търсят възможности да се увеличи изпускането, за да има повече свободен обем, който да поеме бъдещите валежи.

Областният управител разпореди на кметовете да направят всичко възможно за почистването на речните корита в техните населени места. Дадени им бяха указания да наблюдават нивото на реката при евентуални валежи и веднага да сигнализират при повишаване. Замкметът на Хасково Димитър Тонев информира за набелязаните приоритети от общината за дългосрочно справяне с проблема – почистване на речното корито на „Олу дере“, ремонт на дигите, както и на изпускателните съоръжения на яз. „Тракиец“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button