Регион

Животновъди затвориха на два пъти магистрала „Марица“

ПротестЖивотновъди затвориха на два пъти автомагистрала „Марица“ край Свиленград като протест срещу спирането на задължителната дезинфекция на границата с Турция.

Стопаните използваха в блокадата и десетки животни. За няколко минути бе блокирано пътното платно за колите, влизащи от Турция.

От Асоциацията на животновъдите в България излязоха с декларация до институциите в България във връзка със спирането на дезинфекцията. Според животновъдите това е реална заплаха от нахлуване на заразни болести в страната.

Протест„Само преди година хиляди случаи на син език в България доведоха до унищожаването на огромен брой животни и до фалит на стотици животновъди, особено в Южна България и най-вече в областите Хасково, Бургас, Ямбол, Кърджали. Сега, със спирането на дезинфекцията на граничните пунктове с Турция, предстои нова вълна от зарази“, се казва в декларацията.

В нея се посочва, че въпреки че официалната турска позиция е, че в страната им няма огнища на шап, в турските медии се твърди, че съществуват поне 1000 огнища на шап в Турция, както и завишена заболеваемост от шарка по овцете и козите. Те не са в европейската част на Турция, а в районите на Сивас, Диарбекир, Бандарма. Огнища на шап има в Иран, Ирак, Сирия. Точно от тази част на Азия тези болести навлизат и на територията на Европа и то през българските гранични пунктове с Турция. Ето затова и същата дезинфекционна мярка е въведена и не е отменана в Гърция на границите й с Турция.

Животновъдите се обръщат с молба към Министъра на земеделието и към всички управляващи и отговорни институции в България да преразгледате позицията си за спирането на дезинфекцията по границата.

Протестиращите посочват, че са готови на всякакви действия, за да защитят поминъка и семействата си.

 Протест Протест 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ОВЧАР
ОВЧАР
09.04.2015 14:14 14:14

БРАВО, БЪЛГАРИ, ЦИГАНИ И ТУРЦИ ЗАЕДНО НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОТУРСКА СХЕМА ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО. ИСКАТ ДА ПЛЪЗНАТ БОЛЕСТИ ОТ ТУРЦИЯ И ВСИЧКИ ЖИВОТНИ ДА СЕ ЛИКВИДИРАТ В БЪЛГАРИЯ И ДА НИ ВНАСЯТ.
В ТУРЦИЯ ИМА БОЛЕСТИ ПО ВСИЧКИ ЖИВОТНИ.

Back to top button