Регион

Бъдеща полицайка от Димитровград спечели конкурса за есе на ВСС

КонкурсЕдинайсетокласничката от димитровградската Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ Стиляна Кирова е победител в конкурса за есе на Висшия съдебен съвет.

17-годишната гимназистка впечатли комисията с работата си върху темата „Познатата и непозната съдебна власт“.

„Аз съм в паралелка „Електронна търговия“ и от тази година имаме дисциплината „Право“. Моят преподавател Лозка Стойнова ми каза, че има конкурс и така реших да участвам“, сподели момичето, което възнамерява да следва в полицейската академия в Симеоново. Стиляна има още три призови места за есе и разказ от общински конкурси.

Конкурс„Според мен характеристиката, която трябва да съдържа съдебната власт, за да бъде ефективна и в полза на народа, е много кратка и ясна: независимост! Не трябва да има натиск върху съдията и въздействие върху вземане на неговото правно решение. Съдията трябва да зачита равенството пред закона и да се уповава само и единствено на него“, казва в есето си Кирова.

За нея непознатата съдебна власт е онази, върху която задкулисно се налага натиск за вземане на правно решение по дадения казус. „Нека не забравяме, че това е особена и опасна зараза, която срива имунната система на обществото и парализира всички негови жизнени функции. Когато това бъде имплантирано в основополагащата система на модерната демокрация, в която магистратите трябва да са политически неутрални, абсолютно независими и подчинени единствено на закона, разпадът на обществената конструкция става неизбежен и вярата на народа към правосъдието се изпарява“, посочва авторката на награденото есе.

„Съдебната власт има нужда от позитивно отношение. Показване на добрите примери, които са реални, но остават скрити зад системната критика. Съдиите имат нужда от признание на усилията, които полагат. В края на краищата, всички публични власти имат една обща цел: да въведат ред в социалните взаимоотношения и да се постигне напредък и мир“, счита Стиляна Кирова.

Грамотите и предметните награди за победителите ще бъдат връчени в Деня на отворените врати на Апелативен район Пловдив – 16 април.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
gost
gost
11.04.2015 14:00 14:00

Съдебната система съществува за да налага някаква справедливост, нещо, което хората отдавна забравиха какво е. На една корумпирана система каквото и да и предоставиш, тя няма да се промени. В основата на всички корумпирани системи в държавата ни стои корумпираната ни политическа система. Весели празници!

честито
честито
11.04.2015 15:00 15:00

Каква съдебна система лови мангалите, които крадат и пре*иват хора. Какви закони наказват ромите, които не си плащат ток, вода, данъци и живеят в незаконни къщи, някой почти замъци. На чия страна е правото, когато попаднеш под прицела на циганинин? Ха познайте. И спрете да давате подаяния на хукналите из домовете на хората мангали – те ще нахранят на великден по-добре от всички нас. А ние с всичките си грижи и работа няма да ядем агнешко защото нашите пари отиват за да отглежда държавата мързеливите, крадливи, хитри и скандални мангали!!!!!!!!!!!!!!

5225
5225
11.04.2015 19:36 19:36

Криво седи,право съди.Няма вече такъв филм.

Back to top button