Хасково

Мюсюлманите отбелязаха 1445 г. от рождението на пророка Мохамед

Празник1445 г. от рождението на пророка Мохамед бе отбелязана в Хасково днес.

ПразникСред официалните гости в препълнената зала на Бизнес центъра бяха замглавният мюфтия Мурад Пингов, народните представители Салиха Емин и Шабан Ахмед, гости от Турция и Гърция.

Празникът бе открит от хасковския имам Абдула Мюмюн, който прочете откъси от Корана. Всички бяха приветствани от районния мюфтия на Хасково Басри Еминефенди.

ПразникВ началото на концертната програма млади момичета раздадоха на гостите червени рози.

Мохамед е арабски религиозен и политически лидер и пророк на исляма. Известен е още като Абу Касим ибн Абдаллах. Наричан е „печатът на пророците“. Той е роден през 570 или 571 г. в Мека. Около 610 г. Мохамед започва да се уединява в пещерата Хира на планината Нур в околностите на Мека по време на месец Рамадан. Там той пости и се отдава на молитви.

Една нощ е посетен от архангел Гавраил (Джибрил), който му заповядва: „Чети“ или „Рецитирай“. Според ислямската традиция Мохамед е неграмотен и не може да чете. След тази случка той е признат за пророк и става първия човек, приел исляма. В продължение на дълги години Джибрил разкрива на пророка Божието слово – съдържанието на Корана. Мохамед проповядва 3 год. само на близки приятели и познати. После, към 613 г., се отдава на публични проповеди.

 Празник  Празник
 Празник  Празник
 Празник  Празник

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button