Хасково

Хасковските кукли с фестивални награди

НаградиКукленият спектакъл „Охлювът Джуро“, постановка на Янко Митев, получи две от наградите на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ в Ямбол, съобщават от хасковския театър „Иван Димов“.

Наградата за женска роля отиде при Захаринка Терзиева за ролите й на Дъждовната червейка Криста, Калинката Клара и Охлювката Милица. Наградата за оригинална музика бе присъдена на доц. Веселин Койчев, в състезание с утвърдени композитори като Петър Цанков, Христо Намлиев, Михаил Шишков-син, Владимир Джамбазов и др.

НаградиСценографът на „Охлювът Джуро“ Наталия Гочева си подели наградата за сценография със Силва Бъчварова и Васил Романов, но за друга своя работа – сценографията на „Бременските музиканти“ на ДКТ – Видин.

В конкурсната програма на това 19-то издание на фестивала, след селекция, бяха допуснати десет спектакъла от театрите в Търговище, Добрич, Бургас, Пловдив, София, Сливен, Варна, Видин, Хасково и Ямбол.

Продукцията на фестивала бе оценявана от жури в състав: Борис Голдовски (Русия), Боян Иванов, Красимира Филипова и Никола Вандов – председател.

„Охлювът Джуро“ е най-новото заглавие в репертоара на хасковския театър. Пиесата се поставя за първи път, предоставена от автора от Сърбия Миланка Милосавлевич. Ролите се изпълняват от Силвия Предова, Захаринка Терзиева и Анди Райчев.

В извънконкурсната програма се представиха улични театри от Москва, Будапеща и сръбския град Крушевац.

В рамките на фестивала се проведе Национален конкурс за драматургия в три раздела: нова българска пиеса за куклен театър, драматизация на класическа приказка и образователен спектакъл за деца. „Закуска за принцеса“ с автор Янко Митев получи наградата в третия раздел. Пиесите, заели първите три места в конкурса, се отпечатаха в литературния сборник „Приказна фиеста“. Премиерата на сборника стана при откриването на фестивала.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button