Хасково

2342 безработни младежи в Хасковско, мислят за реализацията им

Заседание2342 са безработните младежи в Хасковска област за изминалата 2014 г. и в областна администрация днес планираха действия за преодоляването на този проблем.

ЗаседаниеНа срещата бе представен Областният план за превенция и ограничаване на младежката безработица в област Хасково за периода 2016-2018 г. Това стана на заседание на Комисията по заетост.

Заседанието бе водено от председателя на комисията и замобластен управител Милена Рангелова. Тя представи обобщени данни за проблема младежка безработица. На заседанието присъства доц. д-р Иван Стойчев, директор на Института по следдипломна квалификация при УНСС.

За 2014 г. в Бюрата по труда са регистрирани 2342 средномесечен брой младежи, като делът им е 18 % от всички безработни лица. За първото тримесечие на 2015 г. средномесечният брой на регистрираните младежи до 29 г. в Бюрата по труда в област Хасково е 2037, 16.6 % от общо регистрираните. 874 са под 25 г. През първото тримесечие на работа са постъпили 319 младежи.

ЗаседаниеДоц. Стойчев представи Областният план за превенция и ограничаване на младежката безработица в област Хасково. Той е част от изпълнението на проект с координатор Института за следдипломна квалификация при УНСС. Област Хасково е една от петте пилотни области по проекта. Доц. Стайчев се спря по-подробно на приоритетите за нашата област, част от които са предприемане на ефективни действия за превенция на младежката безработица в област Хасково, активна подкрепа на развиването на всички форми на ученето през целия живот, ефективно взаимодействие с местните работодатели и др.

Критиките към така представеният план бяха, че в него не е отчетена в достатъчна степен спецификата на нашата област. Именно за това до 20 май на представителите на различните институции и организации бе даден срок да изпратят своите предложения, които да намерят място в плана. Той ще бъде официализиран на заседание на областния съвет за развитие, което ще се проведе през юни.

Областният план за превенция и ограничаване на младежката безработица в област Хасково за периода 2016-2018 г. ще бъде качен и на сайта на областна администрация, за да може и гражданите да дадат своите предложения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button