Регион

Лагерът в Харманли остана без медици, опасяват се от зарази

ЛагераНай-големият бежански център в България е без лекари. От 30-ти април в лагера в Харманли няма нито лекар, нито фелдшери, които до тогава се грижеха за здравето на чужденците. 

Причината за това е, че договорите на единствения лекар и двамата фелдшери са изтекли на 30-ти април и все още не са подновени. Това според медиците ще доведе до огромен риск, както за самите бежанци, така и за жителите на Харманли, защото болестите тук не липсват.

Д-р Елена Дачева е била единственият доктор в бежанския център. Тя споделя, че там често има случаи на инфекциозни заболявания като например тропическата болест лишманиоза, която се предава чрез мухите. Има  и краста, варицела, венерически заболявания и СПИН, а сега няма кой да наблюдава болните. Според д-р Дачева в момента рискът от разпространение на зарази извън центъра е огромен. От това се притесняват и жителите на града, сред които се разхождат бежанците.

Лагера

Д-р Елена Дачева

От регионалната здравна инспекция признават, че риск от зарази винаги има, но редовно предписват мерки. Главният епидемиолог д-р Снежана Иванова обаче успокои, че в момента обстановката специално спрямо заразните и инфекциозните заболявания е спокойна.

Проблемът с липсата на лекари вероятно ще бъде решен, според ръководството на центъра – скоро, но медиците и сега имат да получават заплати за предишни два месеца. Директорът на центъра Йордан Малинов заяви, че се надява още до края на тази седмица договорите на лекарката и двамата фелдшери да бъдат подновени. Уверението било от ръководството на Агенцията за бежанците.

През това време ако някой в лагера има здравословен проблем се разчита на Спешна помощ и на местната болница. Тя обаче е малка и не може да поеме всички нуждаещи се. А лагерът разполага и със собствена линейка, която засега стои паркирана на плаца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button